Julien Vermote zoekt ploeg: "Het harde werk in koers wordt snel vergeten"

  Julien Vermote knapt kopwerk op in Parijs-Nice.

  De lijst met renners die nog geen contract hebben voor volgend seizoen is uitgebreider dan andere jaren. "Ik weet zeker dat ik nog van veel waarde kan zijn", zegt Julien Vermote. "Ik wil nog jaren op het hoogste niveau rijden."

  Vermote: "Er is nog niks concreets voor volgend seizoen"

  3 jaar geleden kreeg Julien Vermote de Kristallen Zweetdruppel als erkenning voor al het kopwerk dat hij verrichtte in de Tour de France.

   

  Op zijn 31e leeft hij voorlopig in onzekerheid. "Er is nog niks concreets voor volgend seizoen. Maar ik weet dat ik zeker nog mijn waarde heb", vertelt Julien Vermote.

   

  "Zelf vond ik niet dat ik slecht reed na de coronapauze. Ik was goed in Plouay, de Brussels Cycling Classic en vooral ook in de Tirreno. In de laatste rit in lijn zat ik samen met ritwinnaar Mathieu van der Poel in de vlucht van de dag. En dat na een strijd van 60 km, dan moet je wel goed zijn."

   

  "In de andere koersen heb ik me vaak weggecijferd voor de ploeg. Je verricht dan nuttig werk dat niet in beeld komt en dat wordt op het einde van het seizoen vaak vergeten."

  Een renner is maar zo goed als in zijn laatste koers. Dat is de harde wet van de sport.

  Julien Vermote

  Vermote kreeg geen nieuw contract bij Cofidis. "Je wordt afgerekend op je resultaten. Maar in koers kan je niet met alle renners van de ploeg een resultaat rijden. Als je geregeld in dienst rijdt, kan je automatisch minder uitslagen voorleggen."


  "Een renner is maar zo goed als in zijn laatste koers. Dat is de harde wet van de sport." 

  Julien Vermote in de aanval in Kuurne-Brussel-Kuurne.

  "Veel ploegen hebben de afloop bij NTT afgewacht"

  Op zoek moeten naar een team is nooit een pretje. In dit coronajaar is dat nog eens extra moeilijk.

   

  "Het heeft heel lang geduurd totdat het begon te bewegen op de transfermarkt. Door de coronacrisis was er veel onzekerheid naar volgend jaar toe."

   

  "Veel ploegen hebben ook de afloop bij NTT afgewacht. Het is goed nieuws dat die ploeg blijft bestaan als Qhubeka-ASSOS."

   

  Vermote reed in 2018 en 2019 nog voor de Zuid-Afrikaanse formatie. "Ik zou er zeker willen naar terugkeren. Het blijft een WorldTour-team, dus rijd je sowieso een mooi programma."

   

  "Circus-Wanty Gobert zei dat hun ploeg al snel vol zat. Met hen heb ik dus ook nooit concreet kunnen spreken."

  "Veel ploegen trekken de kaart van de jeugd"

  Vermote merkt ook een trend op die zijn zoektocht niet gemakkelijker maakt. "Veel ploegen willen de kaart van de jeugd trekken door de successen van Pogacar, Evenepoel en Hirschi."

   

  "Maar een renner met mijn profiel heeft ook nog zijn waarde, daar ben ik van overtuigd."

   

  "Ik heb een pak ervaring op WorldTour-niveau. Ik kan werken voor de sprinters en de klassementsmannen afzetten aan de voet van de klim. Zelf kan ik ook dieper in de koers een rol van betekenis spelen."

   

  Vermote blijft optimistisch. "Ik ben 31, dus ben ik nu op mijn best. Ik heb veel koershonger en wil nog jaren op het hoogste niveau rijden."

  Ik kan werken voor de sprinters en de klassementsmannen afzetten aan de voet van de klim. Zelf kan ik ook dieper in de koers een rol van betekenis spelen.

  Julien Vermote

  In 2018 strandde Vermote op 100 meter van winst in Kuurne-Brussel-Kuurne

  Sander Armée heeft zicht op nieuw team

  Wie wel stilaan meer zekerheid heeft over zijn toekomst, is Sander Armée. "Ik ging er een beetje van uit dat ik toch nog bij Lotto-Soudal mocht blijven. Maar op 1 november kreeg ik te horen dat er toch geen plaats meer was."

   

  "In het begin vroeg ik me wel af: "Waarom?" Maar ik heb er niet te lang bij stil gestaan en heb mijn energie gestoken in trainingen."

   

  "Ik had ondertussen gesprekken met meerdere ploegen. Er is iets dat vrij concreet begint te worden. Maar er is nog niets getekend. Ik weet wel dat ik heel graag zal rijden bij die ploeg", besluit de 34-jarige Armée.