Wout van Aert is Flandrien, Lotte Kopecky Flandrienne van 2020

  Wout van Aert is door zijn Belgische collega-renners net als vorig jaar tot Flandrien van het Jaar verkozen. Na zijn topjaar had niemand anders verwacht. Flandrienne van het Jaar is - voor het eerst - Lotte Kopecky. Ze won onder meer het BK en een rit in de Giro Rosa.

  Door corona organiseerde de krant Het Nieuwsblad geen groots gala om haar jaarlijkse wielerprijzen uit te reiken. Die bleven dit jaar ook beperkt tot 2: enkel de hoofdprijs van Flandrien en Flandrienne van het Jaar. 

   

  Geen Internationale Flandrien, geen Ploegmaat van het Jaar, geen Trofee Patrick Sercu, geen Beste belofte, geen Beste junior en geen Beste nieuweling.

   

  Maar zowel Wout van Aert als Lotte Kopecky tekende present in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde om hun prijs op te halen. Het was premier De Croo die hun naam onthulde.

   

  Van Aert won vorig jaar met 1 punt van Remco Evenepoel, nu was de top 2 hetzelfde, maar het verschil veel groter. Evenepoel won dan wel de 4 rittenkoersen waar hij aan deelnam in 2020, maar viel dan onfortuinlijk in de Ronde van Lombardije, waardoor zijn seizoen er vroegtijdig opzat. 

   

  Niemand kon zo voorbij aan Van Aert, die de beste was in Milaan-Sanremo, Strade Bianche en 2 ritten in de Tour. Op het WK in Imola graaide hij bovendien in weg- én tijdrit het zilver mee. En bijna had hij ook nog de Ronde van Vlaanderen gewonnen.

   

  Een jury koos 5 genomineerden, 138 van de 151 Belgische profrenners brachten daarna hun stem uit. Ze gaven 637 punten aan de 26-jarige Belg van Jumbo-Visma, de 6 jaar jongere Deceuninck-Quick Step-youngster moest het met 475 punten doen.

  "Stiekem al WK-parcours Leuven verkend"

  Van Aert: "Dit is geen verrassing, maar zo'n bekroning in een land als België betekent altijd iets. Door de val van Remco Evenepoel is het geen tweestrijd geworden, anders was het wel spannend geweest voor deze trofee. Ik denk dat hij zowat elke koers waarin hij startte, gewonnen zou hebben."

   

  "Mijn grootste succes? Ik plaats de Strade Bianche en Milaan-Sanremo even hoog."


  In 2021 is het uitkijken naar de baby én naar het WK in eigen land: "Ik heb het parcours in Leuven al stiekem verkend", verklapte Van Aert. "Ik kende er immers nog enkele klimmetjes niet. De lus langs Overijse is heel lastig, de finale doet denken aan de GP Jef Scherens, die ik al paar keer reed. Het is iets voor klassieke renners, voor de Belgen. Het is een streek voor types zoals ik." 

   

  Van Aert moest op tijd naar huis, want morgen duikt hij weer het veld in in Kortrijk: "Ik kijk er enorm naar uit. Ik hoop dat ze bang zijn van mij, maar dat hoeft niet. Ik heb weinig rust gehad na de Ronde van Vlaanderen en koos voor een korte opbouw. We zien wel wat het wordt."

   

   (lees voort onder foto)

  Primeur voor Kopecky

  Lotte Kopecky, 1 jaartje jonger dan Van Aert, had eveneens een topjaar met de Belgische titel in tijd- en wegrit. Ze won ook voor het eerst in een grote ronde, in de Giro Rosa. In de Ronde van Vlaanderen eindigde ze derde.

   

  Kopecky haalde het voor Jolien D'hoore, die al 3 keer de trofee mocht krijgen. Voor de renster van Lotto-Soudal, die overstapt naar CCC-Liv, is het de eerste Flandrienne.

   

  "Dit is een mooie prijs na een goed jaar voor mij. Ik reed een constant seizoen. Ik deed het bergop ook goed. Mijn Giro-zege plaats ik boven mijn Belgische titel op de weg."

   

  "In 2021 kijk ik uit naar de klassiekers, de Spelen in 2021 op de piste en het WK in eigen land. Als ik moet kiezen tussen WK-titel en olympisch goud, dan dat laatste. Dit is een unieke kans." Ze rijdt in Tokio met Jolien D'hoore de koppelkoers.

  Flandrien
  1. Wout van Aert 637 punten
  2. Remco Evenepoel 475
  3. Yves Lampaert 338
  4. Tim Wellens 322
  5. Jasper Philipsen 298
  Flandrienne
  1. Lotte Kopecky 187 punten
  2. Jolien D'hoore 155
  3. Shari Bossuyt 84
  4. Sanne Cant 48
  5. Jesse Vandenbulcke 26