Meer meisjes in de koers: "Dit jaar een mooie stijging van 20%"

  Het Zij aan Zij-project.

  Cycling Vlaanderen lanceerde in februari het Zij aan Zij-project om meer meisjes naar de koers te brengen. Dat is gelukt, want 9 maanden later is het aantal meisjes in de koers met 20% gestegen. "Dat is heel mooi, hopelijk kunnen we die trend voortzetten", zegt Anne-Laure Gheerardyn, coördinator van het project.

  In 2019 deden 150 meisjes aan competitiewielrennen, dat is 1/20e in vergelijking met het aantal jongens. Het Zij Aan Zij-project wilde daar verandering in brengen en meisjes tussen 12 en 18 jaar het plezier van het wielrennen laten ontdekken.

   

  "We namen de meisjes mee in een traject van trainingen, workshops, begeleiding van A tot Z", zegt Anne-Laure Gheerardyn, coördinator van het project. 

   

  "We leerden hen alles aan wat met competitiewielrennen te maken heeft om hen aan het einde te laten proeven van competitiewielrennen zelf."

   

  In totaal zijn 52 nieuwe meisjes zo begonnen met wielrennen. 31 van hen hebben intussen ook al hun eerste wedstrijd gereden.

   

  "Momenteel zijn maar 150 meisjes die bij de jeugd op de weg aan competitiewielrennen doen. We hebben er meer dan 30 bijgekregen dus dat is een heel mooie stijging. We hopen die trend volgend jaar verder te zetten."

  Hopelijk kunnen we die trend volgend jaar voortzetten.

  Anne-Laure Gheerardyn - Coördinator Zij aan Zij-project

  Hélène (15) is één van de meisje die door Zij aan Zij is beginnen koersen. "Ik deed eerst turnen op redelijk hoog niveau, maar ik wilde ook iets anders gaan proberen en dan heb ik de overstap gemaakt", vertelt ze.

   

  En die overstap is goed bevallen. In september startte Hélène op de topsportschool en ze droomt van een carrière als profrenster. "Een wereldkampioenschap zou wel mooi zijn en Olympische Spelen ook, je moet er wel voor werken natuurlijk. Maar ik ga er zeker voor."

  Enkele kerncijfers:

  • 52 deelneemsters 
  • 95% stroomde reeds door naar een jeugdclub in de buurt
  • 31 meisjes namen reeds deel aan een officiële wedstrijd
  • 17 meisjes stonden aan de start van het Belgisch Kampioenschap (beste resultaat: 13e)