Boudeweel over het verval bij Club Brugge: "Het probleem is structureel"

  Charles De Ketelaere en Philippe Clement

  De nederlaag van Club Brugge tegen Borussia Dortmund was een logisch gevolg van een verschil in kwaliteit, budget en vorm. Zinniger is het om uit te kijken naar het vervolg. Tom Boudeweel ziet een nieuwe uitdaging voor deze Europese campagne, maar waarschuwt ook voor een structureel probleem.

  De derde plaats lijkt momenteel het hoogst haalbare voor Club Brugge in groep F van de Champions League. Daarvoor is een gelijkspel in de volgende match tegen Zenit voldoende. Mathematisch is ook plaats twee nog mogelijk. Club heeft daar minstens 4 op 6 voor nodig, maar er zijn nog voorwaarden.

   

  Lazio mag al zeker niet winnen van Dortmund op de volgende speeldag en  Club moet zeker zelf winnen van Lazio op de laatste speeldag. Eindigen Club en Lazio met een gelijk aantal punten, dan gaat Club Brugge door op basis van het aantal punten behaald in de onderlinge duels.

   

  "Winnen tegen Lazio zou op een blauwe maandag zeker kunnen, maar met wat ik de laatste weken zie, vrees ik daar voor. Met dit vormpeil denk ik dat Club Brugge niet veel te zoeken heeft in de 1/8e finales van de Champions League."

   

  "Zelfs gelijkspelen tegen Zenit is met deze vorm niet evident. Zenit is en blijft een vervelende ploeg. Club Brugge won wel in Rusland en dat was een fantastisch resultaat, maar we mogen niet vergeten dat de Russen op een bepaald moment drie of vier open kansen kregen."

   

  Derde worden in de Champions League en zo Europees overwinteren is voor elke Belgische ploeg een goede prestatie. Lukt dat, dan staat Club Brugge na januari vooral voor de uitdaging om de 1/16e finales te overleven. Of minstens niet opnieuw een pandoering te krijgen.

   

  "Club heeft zeker zijn plaats in de Europa League, maar de afgelopen twee seizoenen gingen ze er wel telkens meteen uit na een 5-0 tegen Manchester United en een 4-0 tegen Salzburg. Dan word je toch op een bepaalde manier met je neus op de feiten gedrukt."

  "Een structureel probleem"

  De eerste zorg van Philippe Clement is echter niet de tweede of derde plaats in groep F van de Champions League. Hét zorgenkind is het huidige vormpeil van Club. 

   

  Waarom knalt Club Brugge niet meer? Het is een vraag waar Tom Boudeweel zich naar eigen zeggen al weken het hoofd over breekt. "Ik vind de oorzaak voorlopig niet. Waarschijnlijk omdat het een samenloop van omstandigheden is."

   

  "Het verval is ingezet in de terugronde van vorig seizoen. Dat had toen te maken met de aanvallers die niet meer scoorden, maar het blok achteraan hield wel alles nog tegen en het middenveld scoorde. Dat is ondertussen ook weg." 

   

  "Daarom is mijn conclusie dat het probleem van Club Brugge structureel is. Het is niet altijd slecht, zoals tegen Eupen of Zulte Waregem, maar als je niet enkel naar de cijfers en de eerste plaats in de stand kijkt, maar ook naar de prestaties op het veld, dan zie ik een probleem dat voorlopig niet valt op te lossen."

  Ik zou heel graag een eerlijke analyse horen van Vincent Mannaert of voorzitter Bart Verhaeghe over het werk van Philippe Clement en hun eigen werk. 

  "Het aanvallend probleem is gebleven. Jaren is geteerd op flankspelers als Izquierdo en Limbombe, maar het verval bij Dennis en Diatta is nu ook bijzonder groot. Alleen De Ketelaere is een lichtpunt."

   

  "De defensie is wat houterig geworden. Deli is een schim van zichzelf, de jonge Kossounou maakt af en toe fouten en op het middenveld is de driehoek Vanaken-Vormer-Rits lang niet meer zo dominant. Vanaken tegen Kortrijk was ondermaats en tegen Dortmund was hij niet te zien."

   

  "Misschien zitten ze te veel in hun comfortzone, maar ook voor Club Brugge is er een nieuwe financiële realiteit, denk ik. Ik heb gehoord dat ze lang gedongen hebben naar Ismaila Coulibaly, die nu alle lof krijgt bij Beerschot,  maar dat Club het niet kon halen van Sheffield United (dat Coulibaly verhuurt aan Beerschot)."

   

  Philippe Clement puzzelt voortdurend voor oplossingen, maar moet roeien met de riemen die hij heeft. Tom Boudeweel zou graag van het bestuur eens horen hoe zij denken over de huidige vormsituatie. 

   

  "Na de thuisnederlagen tegen Charleroi en Beerschot heeft manager Vincent Mannaert in de kleedkamer meer scherpte gevraagd. Ik zou heel graag nog eens een eerlijke analyse horen van Mannaert of voorzitter Verhaeghe over het werk van Clement en hun eigen werk. We hebben het bij Sporza al enkele keren gevraagd, maar het blijft wachten."