Frank Raes: "Maradona was verslaafd aan aandacht en is eraan kapotgegaan"

  Frank Raes zag Maradona meermaals aan het werk.

  Dat iedereen de heerlijke, nonchalante opwarming van Diego Maradona op de tonen van "Live is life" van Opus in 1989 heeft gezien, is te danken aan commentator Frank Raes. Hij volgde de Argentijnse voetbalgod dan ook van dichtbij. "Hij was het grootste natuurtalent", zegt Raes.

  Eind jaren 80 maakte Frank Raes al een documentaire over Maradona, toen de Argentijn bijna aan het einde van zijn carrière was. Dat "Pluisje" op amper 60-jarige leeftijd is overleden, verrast Raes niet.

   

  "Naar verluidt was hij al van jongs af aan in contact gekomen met drugs in Villa Fiorito in Buenos Aires", vertelt Raes. "In Napels werd zijn verslaving erger. Twintig jaar geleden zeiden ze al dat hij niet lang zou leven."

   

  "Zijn hart werkte nog aan 40 of 50 procent. Het is wonderbaarlijk dat hij het nog zo lang heeft kunnen trekken."

  Je kan discussiëren over wie de grootste was, maar hij was zeker de meest spraakmakende.

  Frank Raes

  Frank Raes zal Maradona altijd herinneren als een "charismatische voetballer". "Je kan discussiëren over wie de grootste was, maar hij was zeker de meest spraakmakende", zegt Raes. "Er viel altijd iets te vertellen over Maradona en dat vonden we wel fijn."

   

  "We kunnen ons niet voorstellen hoe moeilijk het was om Maradona te zijn. Bij zijn huwelijk in Buenos Aires werd hij zo omstuwd dat hij is beginnen te vechten met journalisten en fotografen."

   

  "Die druk moet onwaarschijnlijk groot geweest zijn. Maradona was verslaafd aan de aandacht, maar hij is er ook aan kapotgegaan. Hij kon de aandacht niet missen."

  "Niemand beheerste ooit zo een WK als Maradona"

  Vergelijken heeft geen zin, volgens Frank Raes, "maar voor mij is Maradona de grootste voetballer". "Hij was zo kleurrijk. Hij was het grootste natuurtalent. Maradona was niet alleen een acrobaat, maar hij zag ook alles."

   

  "Niemand heeft ooit zo een wereldbeker beheerst als Maradona in 1986. Hij won dat WK bijna op zijn eentje voor Argentinië. De ploeg speelde volledig in dienst van hem en hij heeft de ploeg naar de wereldtitel gesleurd."

   

  "Maradona is nu nog altijd een heilige in Argentinië en ook in Napels. Er hangen nog altijd overal beeltenissen van hem. Alsof hij god de vader is."

  Waarom we Frank Raes mogen bedanken voor Maradona en "Live is life"

  Zowat elke voetballiefhebber heeft de beelden al eens gezien: een heerlijk nonchalante Diego Maradona danst in 1989 op de tonen van "Live is Life". Dat de beelden een reis rond de wereld afgelegd hebben, hebben we te danken aan Frank Raes. 

   

  Raes was op 19 april 1989 aanwezig in het Olympisch Stadion in München voor de return in de halve finales van de UEFA Cup tussen Bayern München en Napoli. Tijdens de opwarming zoog één man alle aandacht naar zich toe: Maradona. De Argentijn jongleerde op de tonen van Live is life van Opus.

   

  "De tv-kijkers hadden die beelden niet gezien, want het waren beelden van voor de match", zegt Raes. "Ik heb bij mijn terugkeer in Brussel dan contact opgenomen met de Duitse zender ZDF. Zij stuurden een cassette op en uit die 12 minuten heb ik een montage van zo'n 2'30" gemaakt.

   

  "Die beelden werden uitgezonden in Sportweekend en in een documentaire die ik over Maradona had gemaakt. De montage is in Nederland terechtgekomen en is daarna aan een reis rond Europa begonnen. Later is dat dan door YouTube opgepikt en intussen zit het filmpje aan miljoenen views."