"Niveau vrouwencross is gestegen, dus het is moeilijker om door te breken"

  Het is een lange weg naar de top voor de Belgische crossvrouwen.

  Je kunt er bijna gif op innemen dat de crosspodia komend weekend opnieuw door Nederlandse vrouwen bezet zullen worden. Hoe kijkt Michel Wuyts naar de moeizame doorstroming van de Belgische meisjes naar de top?

  Eigenlijk is er maar 1 boodschap voor de Belgische crossliefhebbers: geduld en hoop. Want als het van iemand moet komen, zal het zijn van iemand die nu 12 à 14 jaar is. Je moet dus 4-5 jaar wachten voor die zich manifesteert.

   

  Vergeet niet dat het nu veel lastiger is om je te manifesteren dan in de tijd van Cant, want het veldrijden bij de vrouwen was toen nog niet van een uitzonderlijk niveau. Vos kwam toen in december meedoen en won meteen. Dat is nu veranderd.

   

  Er zijn 4-5 Nederlandse vrouwen die elke keer de dienst uitmaken en zij hebben het niveau danig opgekrikt. Dat maakt het voor aanstormende vrouwen een stuk moeilijker om de weg te vinden.

  Als het van iemand zal komen, dan is het van iemand die nu 12 à 14 jaar is.

  Michel Wuyts

  "De interesse groeit, daar moet iets uitkomen"

  Het is nu zaak om talent te vinden en daarmee aan de slag te gaan. Sven Nys doet dat al een paar jaar met zijn Academy. Binnen een kwartier is die voor alle leeftijdscategorieën uitverkocht. De interesse groeit dus. Het kan niet anders dan dat daar wat uitkomt.

   

  Bondscoach Sven Vanthourenhout organiseert zelf ook sessies met de jongeren. Dat is geweldig en een must, maar ook niet nieuw. Zijn voorganger Eric De Vlaeminck deed dat al in de jaren 90. Nys zelf is daar een product van.

   

  Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat die meisjes hun hobby zó graag doen dat ze er hun beroep van willen maken.

   

  Er komt immers ook een stukje overtuigingskracht aan te pas. Je moet die talenten doen kiezen voor een sport, die weliswaar steeds aantrekkelijker wordt. Maar het zou ook voor de Vlaamse kijker veel aantrekkelijker zijn mocht er een talent van ons meedoen. En dat gaat met vallen en opstaan.

   

  Michel Wuyts