Wuyts: "Van Aert start niet om er voor spek en bonen tussen te rijden"

  "Ik verwacht niet dat Van Aert meteen alles zal kapotrijden."

  Elke veldritliefhebber kijkt reikhalzend uit naar de comeback van Wout van Aert, meteen met een dubbel weekend in Kortrijk en Tabor. Ook veldritcommentator Michel Wuyts is nieuwsgierig naar het niveau van Van Aert.

  Wout van Aert is een perfectionist, een pietje precies. Die verschijnt niet aan de start om er voor spek en bonen tussen te rijden.

   

  Vorig jaar maakte hij na al zijn miserie na die val in de Tour zijn comeback in Loenhout en hij deed dat meteen met bravoure, ging er zonder angst in. Nu zien we de comeback van de glorierijke wegrenner Van Aert - naar mijn gevoel de beste renner van het seizoen - die komt daar niet aan de start met de gedachte: ik word hier 6e of 7e.

   

  Maar ik denk ook niet dat hij alles meteen kapot zal rijden. Het zou mij verbazen als hij meteen het tempo zal bepalen. Sommige dingen kweek je immers enkel aan door ze te doen.

   

  Ik denk dan vooral aan de bochtensnelheid en de versnelling na die bochten, aan de balans en de slipcontrole. Een supertalent als Van Aert zal daar snel vorderingen in maken, tijdens de cross zelf al. Het zou best kunnen dat hij in Tabor al merkt dat hij een stap gezet heeft.

   

  De voorbije weken vertoefde hij in Girona en ik vraag me af of hij daar voldoende aan die specifieke crosstechniek heeft kunnen werken. Al weet Van Aert goed wat hij gaat doen. Hij improviseert nooit, is 110% gefocust. Dat onderscheidt hem van veel andere toppers.

  "Niet evident om in Kortrijk vanaf de 3e startrij in te halen"

  Een extra probleem is dat Van Aert al een serieuze inspanning zal moeten leveren om vooraan te geraken, want op basis van de UCI-ranking start hij pas op de 3e of 4e rij. Kortrijk is dan nog een stadscross op een compact parcours. Het is niet evident om daar in te halen.

   

  Toch zal het verwachtingspatroon groot zijn, is het niet bij hemzelf dan zeker bij de mensen thuis. Iedereen gaat ervan uit dat hij er meteen zal staan.

   

  Michel Wuyts