Dokter Vanmol over Jakobsen: "Het esthetische was niet de grootste zorg"

  Fabio Jakobsen deelde dinsdag een foto van zichzelf en zijn vriendin.

  De foto die Fabio Jakobsen dinsdag de wereld instuurde van zichzelf, voelde aan als een geruststelling. Jakobsen zit weer op de fiets en voor het eerst sinds zijn horrorcrash kregen we hem ook te zien. “Zijn aanzienlijke fysieke achterstand zou ook psychologisch het moeilijkste kunnen worden”,
  zegt Yvan Vanmol, ploegdokter bij Deceuninck–Quick Step.

  "Er zijn verhalen verschenen die erg overdreven waren"

  Meteen na zijn verschrikkelijke valpartij in de Ronde van Polen begin augustus circuleerde het ene horrorverhaal na het andere over de toestand van Fabio Jakobsen. Net daarom deed het deugd een foto te zien van de Nederlander, fiets in de hand en naast zijn vriendin.

   

  “Er zijn verhalen verschenen over Fabio, dat elk bot in zijn gezicht gebroken was, dat zijn luchtpijp verbrijzeld was, dat hij 1.000 hechtingen had. De schade was groot, maar er is erg overdreven”, zegt Yvan Vanmol. 

   

  “Fabio heeft wel het geluk gehad dat hij in Polen in een ziekenhuis terechtkwam met veel ervaring in plastische chirurgie en dat de eerste ingreep meteen goed is uitgevoerd."

   

  "Maar het esthetische was niet de grootste zorg. Daarvan weet je dat tegenwoordig veel kan. De vraag of je ooit nog je beroep kan uitoefenen, heeft er veel sterker op ingehakt.”

  "Fabio zal niet per se met angst kampen"

  Wout van Aert vertelde na zijn zware val in de Ronde van Frankrijk dat hij steun zocht bij een psycholoog om zijn opgelopen angst te overwinnen. Ook Fabio Jakobsen is vanaf de eerste dag psychologisch ondersteund door zijn ploeg.

   

  “Het zou dom zijn om dat niet te doen na zo een zware val”, zegt Yvan Vanmol. “De stappen om opnieuw te kunnen fietsen en te trainen gaan de goede kant op, maar het einddoel is om opnieuw in een wedstrijdsituatie durven te koersen.”

   

  “Jullie gaan er misschien van uit dat hij daarvoor met angst zal kampen, maar ik niet per se. Het zou kunnen, maar onbetwistbaar is het niet. Fabio weet weinig van de val. Het trauma als dusdanig is niet geregistreerd.”

   

  “Fabio is bovendien een sprinter en die zijn sowieso al minder angstig dan  een doorsneerenner. Anders word je geen sprinter.”

   

  “Wat voor hem psychologisch het moeilijkste zou kunnen worden, is de aanzienlijke fysieke achterstand die hij heeft opgelopen. We zullen zijn trainingsbelasting vooral moeten afstemmen op wat hij nog kan en niet op wat hij al wil. Ik denk dat het zijn ambitie is om vroeger dan over een jaar terug te zijn.”

  We zullen zijn trainingsbelasting vooral moeten afstemmen op wat hij nog kan en niet op wat hij al wil.

  Ploegdokter Yvan Vanmol

  "Op stage al eens proberen in groep te fietsen"

  Volgende maand trekt Deceuninck-Quick Step op stage naar Spanje. Fabio Jakobsen reist mee. Hij zal er veel individueel trainen, maar af en toe ook enkele uren proberen in het gezelschap van zijn ploegmaats te blijven. 

   

  “Voor Fabio is de volgende stap nu zien hoe hij trainingsritten verteert. Hij is net terug van een vakantie. Daarvoor heeft hij al gefietst, maar voelde hij zich moe na anderhalf of twee uur."

   

  "Woensdag vertelde hij me dat hij zich nu fysiek duidelijk beter voelt. Zijn vakantie heeft hem mentaal ook goed gedaan om het hoofd te resetten.”

   

  “Op stage zal Fabio meteen weten hoe hij zich voelt om in groep te fietsen. En eventueel zullen we hem daarin begeleiden. Net zoals we soms doen met renners die last hebben met afdalingen.”