Is Zlatan terecht boos op EA Sports? "Ik denk niet dat ze daar aan het bibberen zijn"

  Als Ibrahimovic op de cover had gestaan zoals Hazard vorig jaar, was het een ander verhaal.

  Op zijn 39e is Zlatan Ibrahimovic erachter gekomen dat zijn naam en gezicht gebruikt wordt in het voetbalspel FIFA. Kan niet, vindt de Zweed. Hoe wordt zoiets geregeld en zullen Kevin De Bruyne en Eden Hazard straks ook boze tweets de wereld insturen? We zochten het uit.

  "Ik heb FIFA of de FIFPro (spelersvakbond) nooit toegestaan om geld te verdienen over mijn rug. Iemand heeft de voorbije jaren al veel verdiend aan mijn naam en gezicht, zonder mijn toestemming. Tijd om dit uit te zoeken", schreef Ibrahimovic gisteren op Twitter.

   

  Dat laatste is exact wat we deden. Te beginnen bij EA Sports, de ontwikkelaar van de FIFA-games. "We werken al vele jaren samen met federaties, teams en individuen om de rechten te verwerven op de gelijkenissen van spelers in ons spel. Een daarvan is de wereldwijde spelersvakbond FIFPro en haar lokale afdelingen", zegt EA Sports in een officiële verklaring. 

   

  In België is er zo geen lokale spelersvakbond en lopen de onderhandelingen allemaal via de Pro League. "EA Sports koopt bij de Pro League de rechten voor de logo's, namen, shirts, gezichten etc. van alle Belgische profclubs collectief aan", zegt Stijn Jacobs, die als extern consultant voor de Pro League alles rond e-sport beheert.

   

  De clubs krijgen een deel van de collectieve koek. In Italië, waar Ibrahimovic speelt, is er wel een lokale vakbond. Het enige verschil is dat de spelersvakbond en de profclubs ook onderling een deal moeten vinden over een verdeling van het geld dat de spelontwikkelaar betaalt.

  Bij Zlatan zullen zijn portretrechten wel duidelijk geregeld zijn in zijn contract. Volgens mij wil hij eerder een punt maken.

  Stijn Jacobs, extern consultant voor Pro League

  Collectieve versus individuele rechten

  "Ik dacht niet dat ik lid was van (spelersvakbond) FIFPro en als ik dat wel ben, is dat op een of andere manier gebeurd zonder dat ik hiervan op de hoogte was", schrijft Zlatan Ibrahimovic.

   

  Daarmee geeft hij eigenlijk zijn eigen onwetendheid aan. Bij EA Sports verwijzen ze bovendien naar een deal met zijn club AC Milan. Mogelijk haalt Zlatan enkele dingen door elkaar.

   

  "Er is een verschil tussen individuele rechten en collectieve rechten", zegt Stijn Jacobs. "Toen Eden Hazard in 2020 op de cover stond van het spel, had hij die deal individueel gesloten. Juventus heeft ook een individuele deal gesloten met Konami (de ontwikkelaar van Pro Evolution Soccer, PES), de concurrent van EA Sports. Daarom heeft Juve in FIFA een andere naam."

   

  "Federatie en competities sluiten collectieve deals. Denk niet alleen aan games, maar ook aan Panini of andere sponsors. Een typische eigenschap is dat spelers dan niet geïsoleerd gebruikt mogen worden. Ze moeten bijvoorbeeld verplicht met 4 of 5 samen afgebeeld staan."

   

  "Ik denk niet dat EA Sports nu ligt te bibberen omdat ze een fout hebben gemaakt. Bij Zlatan zullen zijn portretrechten wel duidelijk geregeld zijn in zijn contract. Volgens mij wil hij eerder een punt maken."

   

  Over hoeveel geld dergelijke collectieve contracten competities kunnen opleveren, wil Jacobs geen uitspraak doen. Wel dat er een verdeelsleutel bestaat op basis van de grootte van de competitie, het land en de hoeveelheid verkochte spelletjes. "Er is een groot verschil tussen de Pro League en de Premier League."

  Apart contract met de KBVB

  Behalve met de Pro League sluit EA Sports ook een afzonderlijke deal met de Belgische Voetbalbond over de nationale ploeg. 

   

  "Er wordt een licentie afgesloten om het logo, de shirts en de spelersnamen te mogen gebruiken. Een aanvraag voor hun gezichten hebben we nooit gekregen, maar die hebben de ontwikkelaars via de competities", zegt Pierre Cornez van de KBVB.