Thomas Pieters: "Blij dat de Olympische Spelen uitgesteld zijn"

  Topgolfer Thomas Pieters heeft er een bewogen jaar opzitten. Niet alleen werd hij voor de eerste keer vader, maar ook door het coronavirus zag zijn golfseizoen er uiteraard niet uit zoals hij het gepland had. Net voor hij naar Dubai vertrekt om nog 2 toernooien te spelen blikt hij terug en vooruit.

  "Niet rouwig om dat het jaar in het water is gevallen"

  "Ik denk dat ik een van de weinige sporters ben die blij waren dat de Olympische Spelen werden uitgesteld", zegt Thomas Pieters (28) zonder enige schroom. "Toen we wisten dat mijn vriendin zwanger was, hebben we meteen naar de datum van de bevalling gekeken en die kwam wat ongelegen."

   

  "Maar door de crisis is dat allemaal in zijn plooi gevallen. Geluk bij een ongeluk, zeg maar. Ik was er niet rouwig om dat het jaar in het water is gevallen. Ik kijk enorm uit naar volgend jaar. Want Tokio is echt wel iets dat met gele fluo aangeduid staat in mijn agenda."

   

  Pieters is dus een hele tijd fulltime papa geweest en dat heeft hem ook wel dingen bijgebracht. "Als ik nu van de baan kom na een slechte dag is dat snel vergeten als je met je dochtertje kan facetimen. Een kind hebben plaatst alles in een ander perspectief en het doet je dingen meer relativeren."

  Trainen zonder golfclub voor de spiegel

  Pieters is maar liefst 9 weken uit competitie geweest. "Ik mis de competitie wel, dus kijk ik ernaar uit om donderdag naar Dubai te vertrekken en nog eens te kunnen spelen. Ik weet niet goed wat ik mag verwachten. Hopelijk komt er iets goed uit de bus, maar ik wil me daar niet te hard op focussen."

   

  Veel thuis zijn in coronatijd had ook zo zijn voordelen. "Anders maak ik altijd meer tijd voor familie en vrienden, maar dat kon nu niet. Daarom heb ik me iets meer op het trainen gesmeten. Op dat vlak voel ik me wel klaar om te spelen. "

   

  Voor het eerst heeft Pieters ook getraind voor de spiegel, zonder club. "Mijn coach is daar een grote fan van. Je brein de bewegingen ook laten zien om op die manier het spiergeheugen te verbeteren. Als hij zegt dat het zo is,  dan doe ik dat!"

  De beste Belg, Ryder Cup en een olympische medaille

  Die andere golftopper, Thomas Detry, is als 81e momenteel de hoogst gerangschikte Belg op de ranking, maar daar ligt Pieters (82e) niet wakker van. "Hij heeft het heel goed gedaan, maar hij had ook een ander jaar dan ik. Hij heeft kunnen spelen zoveel hij wilde." 

   

  "Detry speelt heel constant en dat heb ik zelf nooit gehad. Daar trek ik mij aan op, want dat wil ik ook bereiken. Ik leg de lat maximaal hoog en zal er alles aan doen om nummer 1 te worden. Maar als mijn best doen mij tot nummer 15 brengt, dan is het ook goed."

   

  Dè grote afspraken voor volgend jaar zijn uiteraard de Spelen, maar ook de Ryder Cup. "Ik ben er al eens bij geweest, wat zeker helpt, en ik weet dat ik goed genoeg ben.  Ik geloof zelfs dat ik er nog 2 à 3 keer bij kan zijn, maar we zien wel."

   

  Pieters werd op de vorige Spelen 4e, dus een medaille volgend jaar zit erin. "Eender welke medaille is mogelijk. In vergelijking met andere sporten zoals atletiek of zwemmen, waar er maar enkele favorieten zijn, kan bij golf iedereen winnen. Als je dan echt piekt, kan je wel eens goud pakken."

  Meer toegankelijke golfbanen en drivingranges

  Rond golf hangt altijd nog die elitaire sfeer, ook Thomas Pieters beseft dat daar iets moet aan gedaan worden: "Meer golfbanen en vooral meer drivingranges (een oefenbaan waar je de afslag kan trainen, red), zodat mensen gemakkelijker toegang hebben tot de sport. Zo moet je niet direct lid worden van een club, want juist dat is héél duur."

   

  "In Amerika vind je bij wijze van spreken om de kilometer een drivingrange en is dat ook een sociale happening. Daar kan je gewoon eens onder vrienden een balletje slaan aan een democratische prijs. Je ziet daar ook veel meer jongeren. Hier zijn het vooral oudere mensen."