Sportweekend wordt 60 jaar: elke zondag in december op de buis

  6 decennia sportnieuws op zondagavond, een terugblik.

  In de nazomer van 1960 kwam Sportweekend voor het eerst op het  Vlaamse scherm. Dat betekent dat ons zondagse sportprogramma dit jaar zijn 60e verjaardag vierde. Dat konden we niet zomaar laten passeren: op de 4 zondagen in december blikken we met Eén terug op 6 decennia sport op de Vlaamse televisie. 

  De voorbije 60 jaar zijn er 3 programma’s onafgebroken op de Vlaamse televisie geweest. "Sportweekend" is daar één van. De andere twee zijn "Het journaal" en "Pano(rama)".

   

  Geen zondag gaat voorbij zonder een Sportweekend om alle sportliefhebbers het laatste nieuws te brengen. In "60 jaar Sportweekend" blikt sportjournalist Sammy Neyrinck vanaf zondag 6 december terug op meer dan een halve eeuw sportverslaggeving op de Vlaamse televisie.

   

  Neyrinck laat alle protagonisten aan het woord die Sportweekend hebben
  gemaakt tot een van de best bekeken, langstlopende en populairste
  televisieprogramma’s van de openbare omroep.

   

  Van de pioniers uit de jaren 60 van de vorige eeuw tot de vertrouwde gezichten van nu. Hugo Symons, Louis De Pelsmaeker, Ivan Sonck, Carl Huybrechts, Alain Coninx, Dirk Abrams, Dirk De Weert, Mark Uytterhoeven, Frank Raes, Stef Wijnants, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen: allemaal vertellen ze over wat er zich de voorbije tientallen jaren voor en achter de schermen van de tv-sportredactie heeft afgespeeld.

   

  "Wij waren heerlijk oneerbiedig, maar wel liefhebbers", getuigt Carl Huybrechts. Maarten Vangramberen vult aan: "Zondagavond waren het kroketten, het Liegebeest en dan Sportweekend."

   

  "60 jaar Sportweekend" zit natuurlijk ook vol met bekende en al lang vergeten fragmenten uit het rijkgevulde sportarchief van de VRT. (lees voort onder de tweet)

  4 zondagen, 4 afleveringen om 21.25u op Eén

  • Aflevering 1: de geschiedenis van Sportweekend (6/12)
   In de nazomer van 1960 kwam Sportweekend voor het eerst op de buis. Sindsdien is het een van de langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. In deze 1e aflevering wordt in vogelvlucht teruggeblikt op de beeldrijke geschiedenis van Sportweekend, die inmiddels 6 decennia jong is.
  • Aflevering 2: de making-of Sportweekend 1960-1990 (13/12)
   De geschiedenis van Sportweekend is perfect op te splitsen in 2 hoofdstukken van telkens 30 jaar. In deze aflevering worden de
   pioniersjaren onder de loep genomen: van de gouden jaren 60 tot eind
   jaren 80 van de vorige eeuw.
  • Aflevering 3: de making-of Sportweekend 1990-2020 (20/12)
   Deze aflevering draait rond wat er de voorbije 30 jaar is gebeurd voor en achter de schermen van een van de best bekeken televisieprogramma’s in ons taalgebied. Vanaf de komst van de Vlaamse Televisiemaatschappij, of kortweg VTM, tot nu.
  • Aflevering 4: de vele levens van Sportweekend (27/12)
   Sportweekend staat nu al 60 jaar aan de zijlijn of aankomststreep van
   elke historische sportprestatie in binnen- en buitenland. Of dat nu in
   het voetbal of wielrennen was, of in een andere topsport. In deze laatste
   aflevering wordt teruggekeken op de verslaggeving van de belangrijkste momenten in de Vlaamse en internationale sportgeschiedenis.

  Meer illustraties: