Proces in Operatie Aderlass loopt door coronavirus vertraging op, uitspraak in juni

  Het proces van de Duitse dopingarts Mark Schmidt en vier van zijn handlangers loopt onder meer door het coronavirus heel wat vertraging op. Aanvankelijk werd er eind december een uitspraak verwacht, maar dat bleek onhaalbaar. Komend jaar in juni zou het proces afgelopen moeten zijn.

  De Duitse arts is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam Operatie Aderlass meekreeg. De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK skiën in Innsbruck begin 2019 en een inval in de praktijk van Schmidt. Hij werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden en staat nu terecht in een rechtszaak in München.  

   

  Schmidt bekende eind september dat hij sporters sinds 2012 van doping heeft voorzien, onder wie de wielrenners Alessandro Petacchi en Georg Preidler.  De arts wordt in totaal van zo'n 150 gevallen verdacht van het verstrekken van verboden middelen. Volgens een door zijn advocaat voorgelezen verklaring behandelde hij vooral wintersporters en wielrenners.

   

  De rechter hoopte eind december een uitspraak te kunnen doen, maar nu wordt het vonnis pas tegen volgende zomer verwacht. Het coronavirus is een van de redenen. Zo moesten er al hoorzittingen uitgesteld worden omdat een van de betrokken personen in de zaak een besmetting met het coronavirus had opgelopen. Het proces lag zo een week stil.