FIFA schorst sjoemelende voorzitter van Afrikaanse confederatie voor 5 jaar

  De Afrikaanse voorzitter Ahmad Ahmad (l) geeft de Afrika Cup 2019 aan Algerijn Ryad Mahrez, naast hen FIFA-preses Gianni Infantino.

  De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de voorzitter van de Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF), de Malagassiër Ahmad Ahmad, een schorsing van 5 jaar opgelegd wegens corruptie. Hij moet ook een boete van 200.000 Zwitserse frank (185.000 euro) betalen.

  Volgens de FIFA is de 60-jarige Ahmad schuldig aan het krijgen en uitdelen van giften en andere voordelen, het misbruiken van zijn positie en het mismanagement van fondsen. Het gaat om feiten tussen 2017 en 2019.

   

  Ahmad, die ook vicevoorzitter van de FIFA is, leidde de Afrikaanse voetbalbond sinds maart 2017 en was kandidaat voor een 2e mandaat. In de zomer van 2019 werd hij in Parijs al eens aangehouden op verdenking van corruptie.

   

  De Afrikaanse bobo legde in oktober tijdelijk zijn job neer, nadat hij besmet geraakt was met corona. Hij mag gedurende 5 jaar geen voetbalactiviteiten uitoefenen op nationaal en internationaal niveau. Ahmad heeft 60 dagen om in beroep te gaan.