Vanthourenhout: "Lefevere wil beste voor zijn renners en van de rest ligt hij niet wakker"

  Sven Vanthourenhout

  Als kersvers bondscoach moet Sven Vanthourenhout zich opmaken voor een rol in de spotlights. In wielergek België moet de wielerbondscoach stevig in zijn schoenen staan, zeker omdat straks het belangrijke wielerjaar 2021 er aankomt. "Als het van mij afhangt, doe ik deze job voor een lange tijd en ik denk dat de federatie er ook zo over denkt", zei Vanthourenhout in onze podcast De Tribune.

  Bondscoach voor 5 tot 10 jaar?

  Het valt op dat de twee voorgangers van Sven Vanthourenhout, Kevin De Weert en Rik Verbrugghe, het na twee jaar voor bekeken hielden als bondscoach. In tegenstelling tot Carlo Bomans en José De Cauwer daarvoor. De lokroep van een wegteam bleek voor De Weert en Verbrugghe te groot.

   

  Vanthourenhout zegt het wel op lange termijn te zien. "Het zou een heel slecht signaal zijn als ik nu verklaar om op termijn te dromen van een functie als ploegleider bij een WorldTour-ploeg. Ik zou gecharmeerd zijn, maar vandaag staat mijn hoofd helemaal op mijn taak als bondscoach." 

   

  "Als het van mij afhangt, doe ik dit voor een lange tijd en ik denk dat de federatie dat ook zo ziet. Ik ben nog vrij jong (in januari wordt Vanthourenhout 40 jaar) en het is moeilijk om er een getal op te plakken, maar dat kan 5 jaar zijn of 10 jaar. Dat zal ook afhangen van de prestaties die ik lever."

   

  "Als ik de volgende vijf jaar geen enkele medaille kan voorleggen, dan zou dat willen zeggen dat ik niet goed bezig ben. Een keer een medaille missen, kan wel altijd gebeuren. Maar als bondscoach word je ook afgerekend op andere taken, zoals het ontdekken van jonge talenten."

  Het zou een heel slecht signaal zijn als ik nu verklaar om op termijn te dromen van een functie als ploegleider bij een WorldTour-ploeg.

  Lefevere als voorbeeld

  Met de Olympische Spelen in Tokio, het WK in Leuven en het EK in Italië in 2021 zijn de uitdagingen meteen groot voor Sven Vanthourenhout. De nieuwe bondscoach zal tegen een stootje moeten kunnen en tegelijk de druk op zijn renners kunnen wegnemen. 

   

  Niet zo vreemd dan eigenlijk dat Vanthourenhout Patrick Lefevere al eens een voorbeeld noemde. "Ik ben in 2001 profrenner geworden onder Lefevere en heb 4 jaar deel uitgemaakt van zijn ploeg. Daar heb ik gezien hoe hij met zijn renners en zijn staf omgaat en het geheel probeert te kneden om succes te behalen", verklaarde Vanthourenhout zichzelf.

   

  "Je kan er niet omheen dat de successen van zijn ploeg van de laatste 10-15 jaar niet uit de lucht komen vallen. Lefevere moet wel goed werk afleveren en goed scouten, want er komen altijd nieuwe, jonge renners bovendrijven." 

  "Die kant moet je bewonderen. Anderzijds is niet iedereen de vriend van Patrick Lefevere. Ik denk niet dat hij het mij zal kwalijk nemen dat ik dat zeg. Niet iedereen is het altijd met hem eens, maar dat interesseert hem ook niet. Hij wil het beste uit zijn team en zijn renners halen en van de rest ligt hij niet wakker. Dat vind ik ook wel fijn."

  Olympisch goud of goud op WK in eigen land?

  Moeilijke keuzes maken hoort bij de taak van bondscoach. Is olympisch goud in Tokio belangrijker voor hem dan goud op het WK in Leuven, een WK op Belgische bodem? 

   

  "Dat is een heel moeilijke vraag. Laat ons zeggen dat goud in Tokio voor een vorm van zekerheid zou zorgen om met meer rust naar het WK te trekken", toonde Vanthourenhout meteen zijn diplomatische kant.

  Download de podcast van De Tribune