José De Cauwer: "Sven Vanthourenhout moet vooral zorgen dat hij na de koers gelijk krijgt"

  Sven Vanthourenhout volgt Rik Verbrugghe op als bondscoach.

  Sven Vanthourenhout moet als bondscoach zorgen dat de "gouden" Belgische generatie de komende jaren scoort op Olympische Spelen, WK's en EK's. "Met een gouden generatie is het daarom niet makkelijker", zegt José De Cauwer.

  Een ex-veldrijder is nu bondscoach wielrennen en dat veroorzaakt blijkbaar twijfel. "Ik denk wel dat het een goeie zaak is", zegt José De Cauwer, zelf bondscoach tussen 1998 en 2005. "Hij kent het wielrennen en hij kent het huis."

   

  "Hij is relatief jong, maar heeft toch al veel meegemaakt. Hij heeft al een beetje kunnen stage lopen en is ingevallen op het EK wielrennen in Plouay. Hij is verstandig en rustig genoeg om alles te bekijken en ik denk dat we in de toekomst daar een goeie bondscoach aan gaan hebben."

   

  Heeft De Cauwer een goeie raad voor Vanthourenhout. "Je mag als bondscoach niet te veel te rade gaan bij anderen. Je moet zelfstandig genoeg zijn."

   

  "Anders kom je op een gegeven moment in verlegenheid en krijg je op je boterham dat je te veel naar die of die hebt geluisterd. België is en blijft een land met verschillende strekkingen en daar moet je rekening mee houden."

  "Met een gouden generatie is het niet makkelijker"

  "Sven moet nu scoren met deze gouden generatie", liet Verbrugghe horen. "Dat is een beetje gratuit", vindt De Cauwer. "Een medaille is altijd het gevolg van een samenwerking en om nu meteen de druk bij Sven te leggen dat hij medailles moet behalen..."

   

  "De gouden medaille van Greg Van Avermaet op de Olympische Spelen in Rio is ook niet die van Kevin De Weert. Je kunt medailles - zoals dat ooit in Madrid gebeurd is - op 200 meter mislopen of net wel veroveren."

  Als bondscoach moet je proberen om je eigen stempel te drukken en vooral te zorgen dat je na een wedstrijd gelijk krijgt.

  José De Cauwer

  "Er komt nu misschien wel een gouden generatie aan, maar dat is daarom niet makkelijker als bondscoach. Dan krijg je de discussie: hoeveel man krijgt Van Aert mee, wie moet de tijdrit rijden en is het allemaal voor Remco?"


  "Dan moet je als bondscoach proberen om je eigen stempel te drukken en vooral te zorgen dat je na een wedstrijd gelijk krijgt. De echte taak van Sven is om een team te bouwen en dat doe je niet enkel met kopmannen."

   

  "Ik hoop dat we met Sven vertrokken zijn voor een langere tijd, maar dat zal vooral van Sven zelf afhangen. Hij zal steun krijgen vanuit de bond en daar is de structuur ook aanwezig. Maar hoe zal hij zich profileren. Hij zal sowieso wel eens tegenwind krijgen en hoe zal hij daar dan mee omgaan?"

  "Verschillende petten komen op bepaald moment toch samen"

  Was de positie van Rik Verbrugghe onhoudbaar geworden nu hij ook aan de slag gaat bij Israel Start-Up Nation? "Ik denk dat het heel moeilijk is om twee zulke jobs goed te doen", vindt De Cauwer. 

   

  "Op een bepaald moment kom je toch in conflict met jezelf of met andere teams. Die verschillende petten komen op een bepaald moment toch samen te liggen en dan heb je daar problemen mee. Dit is een betere oplossing."

   

  Verbrugghe was succesvol als bondscoach. België won onder zijn bewind 3 medailles op een WK (Evenepoel zilver in 2019, Van Aert 2x zilver in 2020) en 4 medailles op een EK (Evenepoel goud in 2019, Lampaert zilver in 2019, Campenaerts en Van Wilder brons in 2020).

   

  "Rik heeft de afgelopen jaren gewerkt met de renners die er waren en dus moet je kijken hoe we naar buiten zijn gekomen als land. Ik denk dat Rik dat goed gedaan heeft en nu is het aan Sven om dat op zijn manier te doen."