Geen wintersportvakanties? "Skiën of snowboarden kan perfect coronaproof"

  In Zwitserland staan ze met mondmaskers op de piste.

  De Vlaamse ski- en snowboardfederatie Sneeuwsport Vlaanderen vindt het jammer dat premier De Croo afraadt om op skivakantie te trekken. "Veel mensen hebben er nood aan in deze harde tijden. En het kan perfect coronaveilig in je eigen bubbel", reageert de federatie.

  Premier raadt wintersportvakantie af

  Premier De Croo (Open VLD) raadt iedereen af om op wintersportvakantie te gaan tijdens de kerstvakantie. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie na de ministerraad.


  "Ik denk dat we ons allemaal heel goed herinneren dat de wintersportvakanties voor de verspreiding van het virus gezorgd hebben in Europa", sprak de eerste minister. "U hoeft geen viroloog te zijn om te weten dat die vakanties een zeer groot risico vormen."

  Sneeuwsport Vlaanderen: "Maar het kan veilig"

  "Begrijpelijk, gezondheid primeert", reageert woordvoerder Christophe Coppens in naam van Sneeuwsport Vlaanderen. "We begrijpen de bezorgdheid van de premier en we zullen de maatregelen respecteren zoals we altijd gedaan hebben."

   

  "Als iedereen ze goed opvolgt, kunnen we wintersport rond de kerstperiode misschien nog redden", vervolgt Coppens. "Skiën of snowboarden kan perfect coronaveilig."

   

  "Met een plank of ski's onder je voeten behoud je sowieso anderhalve meter afstand. In de lift zijn mondmaskers verplicht en op de piste draagt bijna iedereen een halsdoek, zeker als het erg koud is."

   

  "Bovendien kan je deze winter enkel en alleen sporten in de bergen. In de meeste gebieden is er geen sprake van après-ski. De bars moeten allemaal gesloten blijven." 

   

  "Als skiën of snowboarden dus veilig kan, mogen we het niet ontnemen voor de vele mensen die nood hebben aan een wintersportvakantie", gaat Coppens voort. "Dat kan perfect in je eigen bubbel. En skiën of snowboarden doe je in de gezonde buitenlucht."

   

  "Een gezonde geest in een gezond lichaam blijft belangrijk. Zeker in deze harde tijden", besluit Sneeuwsport Vlaanderen.

   

  (lees voort onder de foto)

  Sneeuwsport Vlaanderen: "In de lift zijn mondmaskers verplicht."

  Snowboardtrainer: "Met 10 in gondel voor 40 personen"

  Topsportcoach Maarten Avonds zit momenteel in Oostenrijk met het kruim van de Vlaamse snowboarders. Daar bereiden ze zich voor op de Wereldbekermanches van de komende maanden en de Olympische Winterspelen begin 2022.


  "We trainen op de gletsjer van Stubai en daar zijn momenteel enkel topsporters toegelaten. 's Ochtends stappen we met z'n tienen in een gondel van 40 personen om voldoende afstand te houden. En op de berg mogen we enkel in onze bubbel de ankerlift nemen", getuigt Avonds. "Meer dan 60 personen staan er ook niet op de berg."

   

  In het dal, in het toeristisch centrum, is het (nog) akelig stil. "Normaal gezien wemelt het hier van de toeristen en de auto's met dakkoffers. Die zie je nu niet", zegt de coach.

   

  "Toeristen kunnen ook nergens terecht. De restaurants en de bars zijn allemaal gesloten, enkel de supermarkt of de apotheek is hier open."


  "Onlangs hebben we nog getraind op de Stelvio in Italië. Daar ging het er allemaal wat minder veilig aan toe, vind ik, maar hier in Oostenrijk leven ze de regels strikt na, zeker in de wintersportgebieden."