Gert Verheyen: "Rode Duivels hebben winnaarsmentaliteit gekweekt"

  Na het debacle tegen Zwitserland in 2018 plaatsten de Belgen zich gisteren wel voor de Final Four van de Nations League.

  Met een ruime 4-2-overwinning tegen Denemarken verzekerde België zich gisteren van een plaatsje in de Final Four van de Nations League. Gert Verheyen ziet een positieve evolutie bij de Belgen: "Ook als het niet helemaal naar wens verloopt, kunnen ze het afmaken."

  "De Duivels hebben er voor moeten werken"

  Analist Gert Verheyen zag een knappe collectieve prestatie van de Belgen, tegen een stugge tegenstander. "Denemarken is niet zomaar een ploegje. De Denen hadden ook nog maar heel weinig tegengoals geslikt in de Nations League. Om er dan vier keer tegen te scoren, dat is toch knap."


  "De Duivels hebben er wel voor moeten werken. Na de vroege voorsprong - wat toch een beetje het handelsmerk is geworden van de Belgen - is de vraag altijd wat ze er mee zullen doen. Duwen ze door en maken ze zo snel mogelijk een tweede goal, of laten ze het initiatief aan de Denen?"


  "Ze kozen voor het tweede, waarop de Denen konden scoren en ze opnieuw moesten beginnen. De tweede helft was dan toch weer een stuk beter. Na de 2-1 van Lukaku was het al eigenlijk al beklonken", stelt Verheyen vast.

  Het doelpunt van Wind leverde voor Denemarken uiteindelijk niets op.

  "België scoort altijd en dan win je ook veel"

  Ook moeilijke wedstrijden kunnen de Belgen winnen. Iets wat we gisteren niet voor het eerst zagen bij de nationale ploeg. "En dat is ook gewoon het gevolg van veel te winnen", stelt Verheyen. "Want winnen doet winnen."


  "De Duivels hebben nu een soort van winnaarsmentaliteit. Sinds de aanstelling van Martinez was dat het codewoord geworden: hij wou een cultuur van winnaars installeren. En nu zijn ze zover: ook als het niet helemaal naar wens verloopt, kunnen ze het afmaken."


  "Wedstrijden worden niet gewonnen op balbezit, maar op kansen die je afmaakt, en daar zijn we heel sterk in. Sinds de halve finale tegen Frankrijk op het WK 2018 hebben de Belgen altijd gescoord. En als je altijd goals maakt, dan is de kans ook gewoon groot dat je er veel wint."

  "België scoort altijd", en gisteren was dat voor de 56e en 57e keer aan Romelu Lukaku te danken.

  "Tielemans bewees dat hij basisspeler is"

  Romelu Lukaku, met twee doelpunten alweer van levensbelang, en Youri Tielemans waren de uitblinkers bij de Rode Duivels. Vooral die laatste maakte de afgelopen week veel indruk op het middenveld. "Hij was heel goed. Door corona en blessures waren er wat sterkhouders niet bij, maar hij stond altijd zijn mannetje", zegt Verheyen.


  "Tielemans is altijd een uitstekende speler geweest, maar als er keuzes moesten gemaakt worden, was er vaak geen plaats voor hem. Nu heeft hij heel veel kunnen spelen en kunnen bewijzen dat hij, als iedereen er de volgende keer wel bij is, niet meer per se op de bank moet zitten."

   

  Zegt dat iets over de breedte van de nationale ploeg? "Eén of twee van onze toppers kunnen we wel opvangen, maar liefst niet allemaal tegelijk. De afwezigheid van de toppers biedt ook kansen aan de anderen, want als Hazard er wel bij was geweest, hadden we de afgelopen week de snelle ontwikkeling van Tielemans misschien minder kunnen zien."

  Youri Tielemans zit in de goede flow bij de Rode Duivels.

  "Nations League is geen EK, maar wel échte prijs"

  Sinds de eerste editie in 2018 is er kritiek geweest op de Nations League. Maar met Frankrijk, Italië, Spanje en België in de Final Four, krijgt het toernooi een eindfase om van te watertanden. "Ik ben absoluut voorstander van dit format", zegt Verheyen. 


  "Ik heb het niet zo begrepen op vriendschappelijke wedstrijden, dus we moeten deze Nations League een kans geven. België kon al vanaf de beginfase tegen sterke landen uitkomen en dat moeten we toejuichen."


  "Ik was aanwezig tijdens de vorige finale tussen Portugal en Nederland en dat was een échte finale. Het is geen EK of WK, dat zal het ook nooit worden, maar het is wel een volwaardige prijs. Alleen is het jammer dat die Final Four straks na het EK zal plaatsvinden, want het had een uitstekende voorbereiding op dat EK kunnen zijn", besluit Verheyen.