Michael Gilmore is wit konijn bij Belgian Lions: "Ben volkslied al aan het leren"

  Michael Gilmore is een 25-jarige power forward van 2,05 meter.

  Volgende week spelen de Belgian Lions in Litouwen het tweede luik van hun EK-voorronde. Een zege tegen Litouwen of Tsjechië zou de Belgen al goed op weg naar het EK in 2022 brengen en daarvoor zou Michael Gilmore wel eens van pas kunnen komen. Michael wie? Ook zijn collega-internationals kenden de Amerikaanse Belg niet. Daarom stellen we hem hier aan je voor.

  Geen Khalid Boukichou (blessure), geen Maxime De Zeeuw (corona) en ook geen Ismael Bako (niet beschikbaar door Euroleague) in de Belgische selectie. De spoeling aan grote mannen onder de ring was plots erg dun bij de Belgian Lions. En dus moest er een wit konijn uit de hoed getoverd worden.

   

  "Wij keken allemaal verrast naar elkaar toen de lijst voor de matchen in Litouwen gepubliceerd werd", zegt Jean-Marc Mwema. "Wie is Michael Gilmore?"

   

  Michael Gilmore blijkt de neef van Artis Gilmore, die in de jaren 70 en 80 furore maakte bij de Chicago Bulls en San Antonio Spurs. Zijn vader Oren was als basketbalspeler actief in ons land en trouwde met een Belgische. Uit dat huwelijk werd Michael geboren.

   

  "Mijn moeder was van Brussel", vertelt Gilmore. "30 jaar geleden is ze weer naar de VS getrokken, maar sinds kort zijn we terug. Het is Jacques Stas (de sportief manager bij de nationale ploeg, red) die mij "ontdekt" heeft voor de Belgian Lions."

   

  "Hij en mijn moeder kennen elkaar al lang. Hij was een vriend van de familie." Stas speelde immers samen met vader Oren bij Castors Braine.

  Jacques Stas was een vriend van de familie.

  Michael Gilmore

  "Hoop dat ik goeie indruk maak bij mijn debuut"

  Vorig jaar was de 25-jarige Gilmore (2,05 meter) actief in Duitsland. "Maar momenteel heb ik geen ploeg. Ik hoop dat ik een goeie indruk kan maken bij mijn debuut voor de Lions, zodat de hele wereld mijn talent kan zien", vertelt hij.

   

  Gilmore is alvast aan zijn Belgische identiteit aan het werken. "Ik ben momenteel zo snel en zo goed als mogelijk het Belgische volkslied aan het leren."

  Belgian Lions in EK-voorronde

  Uitslagen Belgian Lions
  België Litouwen 86-65
  Denemarken België 72-88
  Tsjechië België 62-90
  Litouwen België 84-71
  België Denemarken 88-65
  België Tsjechië 86-91
  Stand in groep C
      M W-V +/- PTN
  1. België 6 4-2 +70 10
  2. Litouwen 6 4-2 +17 10
  3. Tsjechië 6 2-4 -48 8
  4. Denemarken 6 2-4 -39 9

  België, als groepswinnaar, en Litouwen stoten door naar het EK. Tsjechië was als gastland al bij voorbaat geplaatst.