FIFA wil zwangerschapsverlof voor voetbalsters afdwingen

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag voor het eerst wereldwijd geldende regels rond zwangerschapsverlof voor vrouwelijke voetballers en coaches voorgesteld. Clubs die de minimumstandaarden niet respecteren, riskeren een transferverbod.

Volgens de voorgestelde regels, die in december nog goedgekeurd moeten worden, zouden speelsters recht hebben op minimaal 14 weken zwangerschapsverlof, met behoud van minstens twee derde van hun salaris.

 

"De clubs kunnen het contract van een speelster niet beëindigen omdat ze zwanger is", zegt Emilio Garcia Silvero, chief legal and compliance officer bij de FIFA.

 

"Mocht dat wel het geval zijn, dan zullen we de club niet alleen een boete opleggen en de speelster compenseren, maar dan mag de club ook een sportieve sanctie verwachten. Dan zullen we een transferverbod opleggen."

 

"Van nu af aan zullen vrouwelijke voetballers beter beschermd zijn. Er zijn bepaalde landen waar deze regels al gelden, maar we proberen dit te reglementeren voor de 211 federaties die lid zijn van de FIFA. Deze basisvoorwaarden zullen verplicht zijn vanaf 1 januari 2021."

 

Volgens de voorgestelde regels zullen de clubs na een zwangerschapsverlof ook verplicht zijn om een speelster opnieuw op te nemen en medische steun te verlenen. Clubs zullen ook een andere speelster mogen aantrekken buiten de transferperiodes om een speelster in zwangerschapsverlof tijdelijk te vervangen.