Corona hakt financieel in op Belgische clubs: al 275 miljoen euro verlies

  Corona kostte de Pro League-clubs dit jaar al zo'n 275 miljoen euro, en het einde is nog niet in zicht.

  Wat al langer gevreesd werd, is nu ook bevestigd in cijfers: de coronacrisis heeft een zware financiële impact op de profclubs in ons land. Een rapport van de Pro League toont aan dat de profclubs door de huidige situatie tot 50% minder inkomsten hebben.

  Globaal verlies van 275 miljoen, dat nog zal oplopen

  Een vergelijking van de btw-aangiften van de Pro League-clubs van maart 2019 tot september 2019 ten opzichte van dezelfde periode in 2020 toont een inkomstendaling van bijna 50 procent, met een globaal verlies van zo'n 275 miljoen euro.

   

  Achter de redenen voor die negatieve cijfers moet niet ver gezocht worden. Door de gezondheidscrisis zagen de Pro League-clubs hun wedstrijdinkomsten grotendeels wegvallen, de sponsorinkomsten daalden en ook de uitgaande transfermarkt viel tegen.

   

  De slechte cijfers dreigen bovendien ook gevolgen te hebben voor het seizoen 2020-2021. Aangezien 80 procent van de inkomstendaling zich manifesteert in het derde kwartaal, de periode juli-september, dreigt het globale verlies voor de Pro League-clubs volgend seizoen extra zwaar op te lopen. 

  De lege tribunes zorgen voor een zware financiële kater.

  Croonen: "Er zullen veel clubeigenaars een inspanning moeten leveren"

  Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, beseft dat de vooruitzichten onrustwekkend zijn. "De daling is gigantisch, al is het niet een op een terug te brengen op corona. Vorig jaar hadden we ook twee clubs in de Champions League, nu maar een. Dat maakt ook een verschil. Maar het is duidelijk dat er een enorme inkomstenterugval is."

   

  "Elke club wordt hard getroffen, maar in absolute termen is het verlies bij de grote clubs natuurlijk groter. Of er clubs in gevaar zullen komen? Dat is al zo. Er is sinds februari al voor meer dan 100 miljoen euro gemobiliseerd aan eigen middelen. Dat wil dus zeggen dat de aandeelhouders zwaar aan het investeren zijn. De cijfers van heel veel clubs kleuren bloedrood en clubs die geen reserves hebben, moeten dus rekenen op inspanningen van de eigenaars."

   

  Aan steun van de overheid wordt niet gedacht, maar een inspanning van de spelers kan misschien wel. "Er zijn al clubs waar de spelers moeten inleveren. Maar iedereen moet daar zijn eigen politiek in bepalen. Maar er wordt gespeeld dus de spelers komen hun deel van het contract na. Het ligt dus moeilijk, maar de werkgevers moeten het uiteindelijk wel kunnen overleven."

   

  "Het minimum dat we nodig hebben om dit te overleven, is blijven spelen. Dan blijven onze commerciële en media-inkomsten nog overeind. We denken dat het perfect veilig is om te spelen."

  Om te overleven, moeten we blijven spelen. Dan blijven de commerciële en media-inkomsten nog overeind