Bondscoach Belgian Lions: "We hebben problemen, maar gaan niet wenen"

  Puzzelen is weer populair dankzij corona, maar basketbalbondscoach Dario Gjergja had liever een andere puzzel gelegd voor de EK-voorronde in Litouwen. "We hebben met meer dan 40 spelers contact gehad, helaas waren velen niet beschikbaar."

  De Belgian Lions spelen volgende week vrijdag en zondag in Litouwen hun volgende 2 matchen in de EK-voorronde. Door de verschillende coronabubbels en andere hobbels was het niet evident om een evenwichtige selectie te maken voor de bondscoach.

   

  "We hebben met meer dan 40 spelers contact gehad. Sommigen waren beschikbaar, sommigen niet. We hebben problemen, maar we gaan niet in een hoekje zitten wenen. Het doel blijft de kwalificatie."

   

  "We hebben er een paar jonge kerels bijgehaald. Dat wordt dus wat aanpassen, maar ook uitproberen. Ik ben ook geen coach die in 7 dagen tijd een team kan kneden. Wat dat  betreft is het jammer dat het trainingskamp niet kon doorgaan."

   

  De Belgen wonnen in eigen huis overtuigend van Litouwen, maar de terugmatch wordt allesbehalve een eitje. Ook de 2e tegenstander, Tsjechië, is een taaie klant. "Ze haalden top 8 op het vorige WK. Ze missen nu wel Vesely en Satoransky, maar met Vit Krecji hebben ze wel een speler die in de afgelopen NBA-draft als 37e uit de bus kwam. Dat is echt een degelijke ploeg, die al lang samenspeelt."

  Mwema: "Geen makkelijke week, maar toch vertrouwen"

  Terwijl Dario Gjergja er niet helemaal gerust op is, loopt Jean-Marc Mwema wel over van het vertrouwen. "De ambitie is simpel: we willen 2 op 2 halen. Dit is een kleine poule en elke match telt."

   

  "Het zal natuurlijk niet opnieuw een walk-over worden tegen Litouwen zoals in Bergen. Maar we moeten er toch vertrouwen in hebben. Tsjechië is ook geen zwakke tegenstander. Het wordt geen makkelijke week."

   

  De Lions willen voor de 5e keer op een rij naar het EK, maar liggen die ambities - in navolging van de Cats - niet hoger? "Graag. Maar het niveau van de Cats halen wordt moeilijk. Ik zie wel een stijgende lijn. Veel jongens die in het buitenland carrière aan het maken zijn."

  De Belgische selectie (Dedroog vervangt de geblesseerde Serron)

  Belgian Lions in EK-voorronde

  Uitslagen Belgian Lions
  België Litouwen 86-65
  Denemarken België 72-88
  Tsjechië België 62-90
  Litouwen België 84-71
  België Denemarken 88-65
  België Tsjechië 86-91
  Stand in groep C
      M W-V +/- PTN
  1. België 6 4-2 +70 10
  2. Litouwen 6 4-2 +17 10
  3. Tsjechië 6 2-4 -48 8
  4. Denemarken 6 2-4 -39 9

  België, als groepswinnaar, en Litouwen stoten door naar het EK. Tsjechië was als gastland al bij voorbaat geplaatst.