Spaans journalist: "België, Frankrijk en Portugal schat ik nog altijd hoger in"

  Spanje maakte dinsdag indruk tegen Duitsland.

  Met een historische 6-0-zege tegen Duitsland heeft Spanje een knappe adelbrief geschreven in aanloop naar het Europese Kampioenschap. La Roja zit nochtans al een tijdje in een overgangsfase. Mario Cortegana van de Spaanse sportkrant AS beantwoordde onze vraag of Spanje meteen een medefavoriet is voor het EK.

  Duitsland had nog nooit een grotere nederlaag geleden in een match met inzet, Manuel Neuer nog nooit in zijn hele carrière 6 tegengoals geslikt en Ferran Torres was nog maar de derde speler in de geschiedenis die een hattrick kon maken tegen de Mannschaft. De 6-0 was om vele redenen verrassend.

   

  Ook in Spanje zag niemand dit aankomen. "De afgelopen tijd scoorde Spanje niet veel en we hebben een jonge nationale ploeg. De ploeg heeft wel potentieel, maar tot gisteren had ze nooit op haar beste niveau gepresteerd. Door het niveau dat ze nu toonden, zien we dit in Spanje als een nieuw begin."

   

  Het probleem van dit Spanje was inderdaad een gebrek aan constante in de prestaties. In de Nations League werd recent gelijk gespeeld tegen Zwitserland (1-1) en verloren van Oekraïne 1-0).

   

  " De reden voor die ups en downs zijn de drukke kalender. Ben je vermoeid of heb je eens een slechte dag, dan is de kans groot dat je verliest. Want het algemene niveau is gestegen. Het kan iedereen overkomen. Ook België, bijvoorbeeld tegen Ivoorkust en Engeland."

   

  "Desondanks zie ik nog altijd een aantal landen met een hoger niveau dan Spanje en dan denk ik aan België, Frankrijk en Portugal ook."

  Van het Belgische team kan ik 9 of 10 basisspelers noemen voor de match. Bij Spanje niet.

  "Spanje is nog geen solide team"

  Sinds het stapsgewijs afhaken van de sleutelspelers die Spanje twee Europese titels en een wereldtitel bezorgden - Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Xavi, Xabi Alonso, Fernando Torres, David Villa en meer recent Gerard Piqué en David Silva - bouwt Spanje post 2014 aan een nieuwe kampioenenploeg. Zijn ze in 2021 al klaar voor het EK?

   

  "Voor de match tegen Duitsland zou ik duidelijk nee geantwoord hebben", zegt Mario Cortegana. "Maar je weet hoe voetbal werkt. Nu is iedereen heel blij met de Spaanse nationale ploeg, maar we moeten dat in perspectief zien. Spanje heeft al vaker gebreken getoond." 

   

  "De zwakke punten van deze ploeg zijn vooral dat het nog geen solide team is, waarvan de meeste spelers nog jong zijn. Van het Belgische team kan ik 9 of 10 basisspelers noemen voor de match. Bij Spanje niet." 

   

  "Als een speler twee of drie goede maanden heeft bij zijn club, dan wordt hij opgeroepen door Luis Enrique. Als het daarna minder gaat, zien we hem niet meer terug."

   

  "Wat tegen Duitsland gebeurde, is uiteraard wel een voorsmaak van waar deze ploeg potentieel toe in staat is. Ramos kan nog twee of drie seizoenen mee, Morata doet het goed bij Juventus en er lopen heel wat spelers rond die nog veel beter gaan worden."

   

  "Bijvoorbeeld Rodri en Torres van Manchester City en Olmo, die binnen een of twee jaar volgens mij bij een absolute topclub terecht komt."

  Ramos, Torres, Rodri en Morata als ruggengraat

  Om deze nieuwe generatie op sleeptouw te nemen verwijst Mario Cortegana naar Sergio Ramos, Pau Torres, Rodri en Alvaro Morata. "Ramos is de echte leider van de ploeg op en naast het veld."

   

  "Na het afscheid van Piqué was het moeilijk om centraal achteraan de ideale partner te vinden voor Ramos. Pau Torres heeft het tegen Duitsland goed gedaan en doet het ook goed dit seizoen bij Villarreal, dus daar lijkt het eindelijk goed te zitten."

   

  "Op het middenveld kan ik van Rodri niet uitleggen waarom hij niet altijd de voorkeur krijgt op Busquets. Het niveau van Buesquets gaat de laatste jaren achteruit en dat van Rodri maakt de omgekeerde beweging. Hij verdient meer minuten. Hij is gewoon de beste optie op die plaats." 


  "In de aanval heeft de match tegen Duitsland nog maar eens getoond dat Spanje beter met een echte spits, dan met een valse 9 speelt. Zeker als je iemand hebt als Morata, die het goed doet bij Juventus."

   

  Zonder extra blessures recupereert Spanje tegen het EK 2021 ook nog Thiago Alcantara, Ansu Fati en Daniel Carvajal (alledrie geblesseerd). Isco en Saul - beiden nog aanwezig op het WK 2018 - moeten niet meteen op een terugkeer rekenen.

   

  "Saul telt niet mee voor Luis Enrique. Hij zal er ook in de toekomst niet bij zijn. Hetzelfde geldt voor Isco, die in de slechtste vorm en slechtste fase van zijn carrière zit."

  In de aanval heeft de match tegen Duitsland nog maar eens getoond dat Spanje beter met een echte spits, dan met een valse 9 speelt.