Ga naar de inhoud

België plaatst zich voor Final Four Nations League: wat betekent dat?

Zien we Youri Tielemans ook volgend jaar in oktober juichen?

De Rode Duivels hebben in de tweede editie van de Nations League de eindfase wel bereikt. Wat zijn de gevolgen van deze kwalificatie, ook met het oog op het WK van 2022?

Wat weten we al over die Final Four?

  • Deelnemende landen: BELGIE, Frankrijk, Spanje en Italië
 
  • Wanneer? 6 en 7 oktober (halve finales) en 10 oktober (finale en match voor 3e plaats) 2021
 
  • Waar? Op 3 december kiest de UEFA uit een van de 4 deelnemende landen een gastheer. Voorlopig heeft enkel Italië interesse getoond om de Final Four te organiseren, met matchen in San Siro (Milaan) en het Juventus Stadium (Turijn)
 
  • Tegen wie speelt België eerst? Op 3 december wordt er ook geloot voor de halve finales. Er wordt niet gewerkt met reekshoofden, dus België kan eender wie treffen.
 
  • Prijzengeld: over het belang van de Nations League valt nog te redetwisten, maar de prijzenpot is alvast niet te versmaden. Als groepswinnaar is België al verzekerd van 3 miljoen euro (1,5 miljoen voor de deelname en 1,5 miljoen voor de winst). Als de Duivels het toernooi ook nog eens winnen, komt daar nog eens 4,5 miljoen euro bovenop. Andere bronnen hebben het dan weer over 5 miljoen voor de groepswinst en een bonus van 6 miljoen voor eindwinst.

Het stadion van San Siro

Gevolgen voor de WK-voorronde

  • Kwalificatiegroep: Omdat België in oktober de Final Four speelt, hoeft het minder matchen in de WK-voorronde af te werken. De Rode Duivels komen hierdoor zeker in een groep met 5 in plaats van 6 landen terecht.
 
  • Verdeling potten: De loting voor de WK-voorronde is op 7 december. De potten worden verdeeld op basis van de FIFA-ranglijst, waar België ook na de Nations League op 1 blijft staan. De Duivels zullen dus sowieso reekshoofd zijn.
 
  • Extra voordeel in WK-kwalificatie: Mocht België tegen alle verwachtingen in niet eerste (rechtstreeks naar het WK) of tweede (verzekerd van barrages) worden in zijn voorrondegroep dan is het via de Nations League alsnog verzekerd van een ticket voor die barrages. 2 landen worden op deze manier opgevist. Enkel als er van de 3 andere deelnemers aan de Final Four 2 in hetzelfde schuitje zitten, is dat extra ticket nog onzeker.