Ga naar de inhoud

"Er wordt hard gewerkt met de Belgische crossvrouwen, maar dat ziet de buitenwereld niet"

 wo 18 november 2020 08:00
veldrit op de Koppenberg
Kunnen onze veldrijdsters snel weer opschuiven?

Bij de crossen bij de vrouwen zien we dit seizoen nog meer dan anders een Nederlandse alleenheerschappij. Het is wachten op een nieuwe witte merel vanuit Belgische hoek. "Maar dat zal minstens 5 jaar duren", legt bondscoach Sven Vanthourenhout uit.

"Geven elke week training aan 15 à 20 vrouwen"

Paul Herygers wond er afgelopen weekend geen doekjes om: de Belgische veldrijdsters spelen dit seizoen een figurantenrol en er is niet meteen beterschap in zicht.

 

"We kunnen niet ontkennen dat we momenteel te weinig laten zien", geeft bondscoach Sven Vanthourenhout toe. "Maar er is een maar."

 

"Ik zie veel vrouwen en meisjes die veel inzet tonen om hogerop te geraken, alleen bereikt dat de buitenwereld niet."

 

Vanthourenhout vindt ook dat er op alle niveaus hard gewerkt wordt om nieuwe talenten te vinden en te kweken. "Sinds augustus geef ik zelf elke woensdagmiddag training aan een 15 à 20 vrouwen."

 

"Dat is dan op nationaal niveau, maar ook provinciaal wordt sterk gewerkt met meisjes van 12-13-14 jaar. En ten slotte zijn er ook nog veel teams die veel werk verrichten met de vrouwen en meisjes, ook al gebeurt dat buiten beeld."

 

"We merken dat er links en rechts wel talent opstaat, maar dat zal de eerste 2 jaar niet aan het licht komen. Hier zal minstens 5 jaar over gaan. Dat klinkt misschien hard, maar het is de waarheid."

 

"Het zullen er ook geen 20 of 25 zijn. Wij krijgen nooit de vijver vol zoals in Nederland. Maar elke renster die opstaat vinden we fantastisch en daar wordt hard aan gewerkt."

We merken dat er links en rechts wel talent opstaat, maar dat zal de eerste 2 jaar niet aan het licht komen. Hier zal minstens 5 jaar over gaan. Dat klinkt misschien hard, maar het is de waarheid.

Sven Vanthourenhout

Over verplichte coronatest: "Sport in stand houden primeert"

Een ander thema dat de crossers bezighoudt, is het verstrengde protocol. Voortaan is een negatieve coronatest verplicht, wat uiteraard een extra kost met zich meebrengt.

 

Vanthourenhout: "Een sneltest is wel voldoende en die zijn minder omslachtig en goedkoper. Voor 1 PCR-test heb je 3 à 4 sneltesten, al moet je wel 4 testen per crosser rekenen: de renner zelf, zijn of haar verzorger en 2 mecaniciens."

 

"Voor de crossers betekent dit een extra kost van 400 à 500 euro per maand, dus ik snap dat er hier en daar gezeurd wordt. Maar het in stand houden van onze sport primeert momenteel. Als je dat duidelijk maakt, leggen ze zich daar bij neer."

 

"Je merkt sowieso meer samenhorigheid tussen de renners. Ze slaan de handen in elkaar om bepaalde dingen gedaan te krijgen. Dat is positief."