Verjagen Rode Duivels "Zwitsers spook"? "De honger is er nog altijd"

De sfeer op de training bij de Rode Duivels is zoals altijd opperbest.

Net als 2 jaar geleden trekken de Rode Duivels in poleposition naar de laatste groepsmatch in de Nations League. Toen ging het pijnlijk fout tegen Zwitserland, zal dat morgen anders zijn tegen Denemarken? "We gaan niet op een gelijkspel speculeren. We weten niet eens hoe dat moet."

Rode Duivels gaan woensdag op zoek naar minstens een punt tegen Denemarken

"Niet speculeren op een punt"

Niet alle Rode Duivels mogen dan wakkerliggen van de Nations League, de 5-2-nederlaag van 2 jaar geleden in Zwitserland zindert nog altijd een beetje na. De herinnering aan die match is nu plots ook weer levendiger, nu België tegen Denemarken een nagenoeg identieke uitgangspositie lijkt te hebben.

 

"Er zijn 3 mogelijke uitkomsten", zegt  bondscoach Roberto Martinez. "We kunnen winnen, gelijkspelen of verliezen. Bij 2 van die 3 uitkomsten zijn we groepswinnaar, bij die 3e zijn we uitgeschakeld."

 

"We gaan niet speculeren op een punt, want dat zijn we niet gewoon. We zouden niet eens weten hoe dat moet! Onze aanpak is dus dezelfde."

 

Thibaut Courtois ziet toch een klein verschil met 2 jaar geleden. "Toen mochten we zelfs verliezen met 2-0 en we waren nog door. Toen we 0-2 voorkwamen, lieten we het lopen. Dat kan natuurlijk niet. Maar tegen Engeland hebben we getoond dat de honger er nog is. We willen voor elkaar vechten."

 

"We mogen niet de fout maken te denken dat we al geplaatst zijn. Denemarken is op Engeland gaan winnen. Als we blijven lopen en doen wat de trainer vraagt, dan moet het lukken. Maar in het moderne voetbal kun je niet op voorhand zeggen: we zullen wel winnen."

"Denemarken heeft een goeie generatie"

Zoals we dat van hem gewoon zijn, liet Roberto Martinez geen kans onbenut om tegenstander Denemarken op te hemelen. "Ze hebben een goeie generatie, met veel talent voorin met Braithwaite en Poulsen en Eriksen daarachter. Daarbij komen ook nog Kjaer, Højbjerg en Schmeichel in doel. Een sterke groep, met spelers die al genoeg ervaring hebben op internationaal niveau."

 

"De Denen zijn goed aan de bal", vult Courtois aan. "Als Eriksen de tijd krijgt, kan hij Braithwaite of Poulsen bereiken in de diepte. Maar ze hebben ook een goeie defensie, met een goeie doelman. Het zijn allemaal spelers uit de Premier League, Bundesliga of La Liga. Het is echt niet zo dat we vlot met 3-0 of 4-0 over hen heen zullen denderen."

Logisch dat de spelers door het bos de bomen niet zien met al die trofeeën. Als coach moet je dan klaarheid scheppen.

Roberto Martinez

Over belang Nations League: "Winnaarsmentaliteit inslijpen"

De voorbije dagen verschenen er her en der wat relativerende geluiden over het belang van de Nations League, ook van de spelers zelf. Maar daar doet Martinez niet aan mee.

 

"De spelers strijden om zoveel prijzen, zeker ook met hun club. Dan is het logisch dat je door het bos de bomen niet altijd meer ziet. Daarom moet je als trainer klaarheid scheppen. Ik kijk daar met een meer neutrale blik naar."

 

"Je moet de spelers een doel geven op de langere termijn en dat is een winnaarsmentaliteit in de groep slijpen. Om de Nations League te winnen, moet je 2 jaar lang top zijn."

Martinez: "Speculeren op een punt? We weten niet eens hoe dat moet"