Koningskoppel New Kim-Armando is 2,8 miljoen waard, maar zal niet vliegen in China

  Vlaamse duivenmelkers hebben hun reputatie opnieuw alle eer aangedaan afgelopen week. Een duif uit Berlaar werd voor 1,6 miljoen euro verkocht aan een Chinese zakenman. New Kim moet in China een koningskoppel gaan vormen met een andere Vlaamse recordduif, Armando. Een verhaal van een miljoenenbusiness.

  Het is al lang geen geheim meer: het beeld van mannen op leeftijd in blauwe stofjassen, die onder de kerktoren wachten tot hun lievelingsduif terugkeert naar zijn bouwvallig duivenkot is totaal achterhaald.

   

  Duivensport is big business geworden. Vorige week verbrak New Kim, een vrouwelijke duif uit Berlaar, het record als duurste duif ter wereld. New Kim kostte zijn nieuwe Chinese eigenaar 1,6 miljoen euro. En opvallend, New Kim krijgt in China dezelfde eigenaar als de vorige recordhouder. 

   

  Dezelfde zakenman kocht eerder de mannelijke duif Armando voor 1,2 miljoen euro. Ook al een duif uit Vlaanderen. Het gaat om bedragen om van te duizelen, maar in China, waar veel mensen van een gokje houden, zijn er wedstrijden waar de prijzenpot oploopt tot 10 miljoen euro.

   

  "In Europa kan je met een wedstrijd zelf niet veel geld winnen. Door te gokken kan je iets meer verdienen, enkele honderden of misschien duizend euro's. In China wordt er voor veel meer gegokt", zegt Frederik Leliaert, professioneel duivenmelker bij "duivenhotel" Pipa.

  De stand van de zon is heel belangrijk, het magnetisch veld van de aarde ook en herkenningspunten zoals een rivier, een snelweg, windmolens of de Eiffeltoren

  Koningskoppel New Kim-Armando zullen niet meer vliegen

  Op het nieuwe koningskoppel New Kim-Armando zullen de Chinezen waarschijnlijk niet meer kunnen gokken. Het samengesteld koppel moet in de eerste plaats voor kleine duifjes met super DNA zorgen, want aan wedstrijden meedoen, is niet zonder gevaar. 

   

  "Elke dag moet een duif rondjes vliegen en dus loop je elke dag het risico dat de duif een roofvogel tegenkomt. Zeker omdat prijsduiven goed voedsel krijgen en daardoor lekkerder vlees hebben. Dat is dan een lekker hapje van 1,6 miljoen euro voor een roofvogel."

   

  "Van zodra een kleine duif 30 tot 35 dagen oud is, wordt ze apart gezet en moet ze voor zichzelf leren zorgen. Langzaam moet ze zich leren oriënteren en haar weg terug naar haar hok leren kennen."

   

  Hoe duiven dat doen blijft een mysterie waar zelfs de beste duivenmelkers het antwoord niet exact op kennen.  Een duif die nog nooit in Barcelona is geweest, weet toch hoe hij of zij terug naar huis moet vliegen", zegt Frederik Leliaert. 

   

  "De stand van de zon is heel belangrijk, het magnetisch veld van de aarde ook en herkenningspunten zoals een rivier, een snelweg, windmolens of de Eiffeltoren."

  "Is een duif bijvoorbeeld ooit al in Parijs geweest, dan kan ze de Eiffeltoren als herkenningspunt gebruiken en er zijn gevallen bekend van duiven die snelwegen hebben gebruikt om thuis te geraken. Smog kan het dan weer moeilijker maken voor duiven om de weg te vinden."

  Prijs wordt bepaald door wedstrijden en stamboom

  Voor wie zelf plots (financiële) ambities krijgt om zich op de duivensport te werpen, geven we mee dat de prijs van een duif bepaald wordt door haar prestaties in wedstrijden en door haar stamboom. Net als bij paarden.

   

  Omdat Vlaanderen een lange traditie heeft in de duivensport, zijn er ook een aantal beruchte stambomen. Leliaert waarschuwt wel. "Of het een goede investering is? Het moet een hobby zijn en je moet graag met duiven omgaan."

   

  "Het is mooi als je een duif voor een mooi bedrag kan verkopen en zo je hobby verder kan zetten, maar een goede investering kan ik het momenteel niet noemen."

  Bekijk de reportage in het Journaal