Marc Willems blikt vooruit op EK judo: "Casse en co gaan op blind date"

  Matthias Casse is de grootste kanshebber op Belgisch eremetaal.

  Maandenlang waren er geen judocompetities of internationale stages. En dan nu (eindelijk) bij de vierde poging om een datum te prikken kan het EK plaatsvinden. Van morgen tot en met zaterdag stormen 14 Belgische judoka’s in Praag als losgeslagen veulens de tatami op, voor medailles én punten voor de olympische ranking.

  Testen en binnenblijven

  Tot op het laatste moment bleef het EK onzeker, want Tsjechië concurreerde de afgelopen weken met België voor de koppositie in de ranglijst "land met de meeste coronabesmettingen". Maar de Internationale Judofederatie (IJF) heeft een héél streng protocol opgesteld dat garant moet staan voor een coronaveilig EK.

   

  Koen Sleeckx (Technisch Directeur Topsport bij Judo Vlaanderen): “Voor de afreis naar Praag moet iedereen 2 keer negatief testen, bij aankomst wordt men opnieuw getest en dat gebeurt om de 2 dagen nog eens. Men mag het hotel niet verlaten, het aantal personen dat de judoka’s naar de competitiehal begeleidt is beperkt. Er is overigens ook geen publiek toegelaten bij dit EK.”

  Men mag het hotel niet verlaten en het aantal personen dat de judoka's naar de zaal begeleidt is beperkt.

  Koen Sleeckx (Judo Vlaanderen)

  Blind date voor Casse en co

  De goesting bij de judoka’s is groot, maar omdat bijna iedereen de afgelopen maanden in de eigen bubbel heeft moeten trainen, is het moeilijk in te schatten waar men staat ten opzichte van de internationale concurrentie. Het zou dus wel eens een EK van verrassingen kunnen worden. Toch hoopt de Belgische delegatie met enkele medailles te kunnen terugkeren.

   

  Sleeckx: “Wij rekenen op Matthias Casse (uittredend Europees kampioen en de nummer 1 van de wereld in de klasse tot 81 kg), al had hij onlangs een hamstringblessure en nam hij niet deel aan het grandslamtoernooi van Boedapest. Daarnaast hopen wij dat ook Toma Nikiforov voor de medailles kan strijden. Voorts gaan verschillende – vooral jonge vrouwelijke - judoka’s naar dit EK om ervaring op te doen, maar ook zij kunnen links of rechts verrassen.”

  Toma Nikiforov

  Punten sprokkelen voor Tokio

  Naast de medailles die in Praag kunnen worden behaald, zijn er ook kostbare punten te verdienen richting olympische selectie. Op dit ogenblik lijken 4 Belgische judoka’s vrij zeker van hun olympische ticket: Charline Van Snick (-52 kg), Gabriella Willems (-70 kg), Jorre Verstraeten (-60 kg) en Matthias Casse (-81 kg).

   

  Daar kunnen er nog enkele bijkomen, denk maar aan Toma Nikiforov. Die krijgt dankzij het uitstel van Tokio 2020 ondanks veel blessureleed toch nog de kans om zich te kwalificeren.

   

  In het voorjaar van 2021 komt er nog een EK (al mag men slechts de punten van 1 EK laten meetellen) én in juni is er nog een WK in Boedapest. Daarnaast zijn er ook nog een aantal grote toernooien waar punten voor de olympische selectie te rapen zijn.

   

  Marc Willems

  Belgen op donderdag
  Ellen Salens (-48 kg) R1  
       
  Anne Sophie Jura (-48 kg) R1  
       
  Charline Van Snick (-52 kg) R1  
       
  Amber Ryheul (-52 kg) R1  
       
  Mina Libeer (-57 kg) R1  
       
  Jorre Verstraeten (-60 kg) R1  
       
  Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) R1  
       
  Belgen op vrijdag
  Gabrielle Willems (-70 kg) R1  
       
  Roxane Taeymans (-70 kg) R1  
       
  Jeroen Casse (-73 kg) R1  
       
  Sami Chouchi (-81 kg) R1  
       
  Matthias Casse (-81 kg) R1  
       
  Belgen op zaterdag
  Sophie Berger (-78 kg) R1  
       
  Toma Nikiforov (-100 kg) R1