Lefevere: "3 jaar geleden zat ik samen met Van Aert, maar ik wou geen ambras"

  Wout van Aert maakte in de Tour ook furore als klimmer.

  Met Remco Evenepoel heeft Patrick Lefevere de toekomst in zijn ploeg. Maar de manager van Deceuninck-Quick Step zag in het verleden ook brood in Wout van Aert en Mathieu van der Poel. "Ik wou de broers Roodhooft graag in mijn ploeg, maar ze verkozen om zelf voort te doen", vertelt Lefevere.

  Lefevere: "Wout zei dat hij af en toe zou meedoen op de weg"

  Ook Patrick Lefevere was in dit coronaseizoen onder de indruk van Wout van Aert, die in de Tour en op het WK ook bewees over een stel klimmersbenen te beschikken.

   

  "Iedereen vraagt aan mij: "Dat jij dat niet gezien hebt in Van Aert"", zegt Lefevere. "Maar 3 jaar geleden zat ik samen met Wout in mijn privéappartement in Antwerpen. Enkel wij met z'n tweeën, zonder managers."

   

  "Wout zei toen: "Laat me nog een beetje crosser blijven. Af en toe zal ik eens meedoen op de weg en daarna zal ik terug naar de cross gaan. Dat zal waarschijnlijk mijn toekomst zijn."

   

  "Maar Wout had toen nog een contract bij de ploeg van Nick Nuyens. Ik heb Wout toen gezegd dat ik al eens ambras heb gehad met de UCI over het contract tussen Frank Vandenboucke en Lotto-Soudal. Ik wil dat geen 2 keer."

   

  "Ik zei: "Kijk, Wout. Als jij naar mij komt met een brief waarop staat "Ik ben vrij", dan wil ik onderhandelen over jouw loon. Maar ik wil niet tussen jou en Nick komen te staan. Ik wil geen proces. Ik heb al genoeg ambras gehad in mijn leven.""

  Ik heb Wout toen gezegd dat ik al eens ambras heb gehad met de UCI over het contract tussen Frank Vandenboucke en Lotto-Soudal. Ik wil dat geen 2 keer.

  Patrick Lefevere

  Jumbo-Visma haalde Van Aert wel binnen, voelt Lefevere zich dan niet wat "geflikt"?

   

  "Neen. Ik heb altijd een grote mond. Als ik iets mispeuter, staat de UCI altijd meteen vooraan om me op de vingers te tikken."

   

  "Richard Plugge (de ploegmanager van Jumbo-Visma, red) is waarschijnlijk een heel brave jongen. Hij heeft er zich niks van aangetrokken en heeft de licentie gekregen."

   

  "Er is natuurlijk wel nog een rechtszaak. Wat dat zal brengen, weet ik niet. Maar ik had toen geen zin in ambras", zegt Lefevere.

  Lefevere: "Ik wou niet tussen Wout en Nuyens komen te staan"

  "Heb ook ooit gesproken met de broers Roodhooft"

  Heeft Lefevere in het verleden ook al gepolst naar dat andere goudhaantje, namelijk Mathieu van der Poel?

   

  "Ik heb nooit rechtstreeks onderhandeld", zegt Lefevere. "Zijn vader heeft 3 jaar bij mij in de ploeg gereden. Er is toen een heel goede relatie ontstaan tussen Adrie en mij."

   

  "Adrie had toen een mindere periode tijdens zijn 1e seizoen bij Domex-Weinmann en ik heb hem toen goed gesteund. Dat is hij nooit vergeten."

   

  "Toen Adrie en ik elkaar tegenkwamen op de koers, spraken we altijd wel eens over de kinderen."

  De broers Roodhooft dachten wellicht: "Dat grote Deceuninck-Quick Step van Lefevere dat interesse toont in dat klein ploegje, daar zit wellicht iets achter. Hij wil Mathieu." Maar dat was mijn bedoeling niet.

  Patrick Lefevere

  Maar Van der Poel was al in goede handen bij de broers Roodhooft. "Ze hebben al vroeg in Mathieu geloofd. Ze zijn gegroeid en zijn Mathieu blijven steunen."

   

  "Op een dag heb ik eens met de broers Roodhooft zelf gesproken. Ik vroeg hen: "Waarom komen jullie niet bij ons?""

  "Maar zij dachten wellicht: "Dat grote Deceuninck-Quick Step van Lefevere dat interesse toont in dat klein ploegje, daar zit wellicht iets achter. Hij wil Mathieu." Maar dat was mijn bedoeling niet."

   

  "Ik vind dat Philip het goed deed op zijn manier en Christoph doet het sportieve goed. Ooit stopt het toch voor mij, hé. Maar ze hebben toch verkozen om zelf verder te doen. Het is wat het is. Ik kan moeilijk zeggen dat ze het slecht doen."

  Philip en Christoph Roodhooft zijn al jaren de architecten achter het succes van Mathieu van der Poel.