"Op menselijk vlak heeft Hamilton mijlen voorsprong op Schumacher"

Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton heeft zich afgelopen weekend op gelijke hoogte met Michael Schumacher gehesen met zijn 7e wereldtitel in de Formule 1. Autosport-journalist Gert Vermersch was gisteravond te gast in De Tribune en liet zijn licht schijnen over de Britse autocoureur.

"Voor Lewis Hamilton zelf is die 7e wereldtitel zeker zo belangrijk als zijn eerste, omdat hij er nu in geslaagd is om de ongenaakbare Michael Schumacher te evenaren. Dat had niemand verwacht na zijn 1e wereldtitel", weet Gert Vermersch.

 

"Hamilton heeft de Formule 1 de voorbije 7 jaar gedomineerd. Hij is op het juiste moment overgestapt van McLaren naar Mercedes. Dat was een risico, maar hij heeft de plannen van Mercedes mee helpen realiseren."

 

Heeft Hamilton ook niet gewoon de beste auto? "Dat is natuurlijk het cliché, dat de rijder met de beste wagen wint. Maar zijn teammaats Rosberg en Bottas hadden dezelfde wagen, maar haalden zelden dat niveau. Rosberg heeft er wel één wereldtitel uit gepuurd. Bottas kwam zelfs nooit in de buurt. Het is wel zo dat het beste team ook de beste rijder gaat halen."

Lewis Hamilton

"Veel rijders kunnen het geen heel seizoen volhouden"

Lewis Hamilton kan steengoed met de auto rijden, maar is ook mentaal ijzersterk. "Vroeger panikeerde hij wel eens als het een beetje fout liep, maar nu houdt hij dan toch het hoofd koel. Kijk maar naar Silverstone, waar hij met een lekke band op 3 wielen toch nog won", zegt Gert Vermersch.

 

"Bottas kan wel één race het niveau van Hamilton halen, maar met één wedstrijd word je geen wereldkampioen. Je moet dat een heel seizoen kunnen volhouden en dat kunnen veel rijders blijkbaar niet."

 

"Een Italiaanse dokter vertelde me ooit dat echte kampioenen een grotere hersencapaciteit hebben en daardoor de auto kunnen besturen en minder vermoeid worden. Maar je moet ook mentaal sterk staan om te blijven volhouden en te blijven presteren."

Bottas kan wel één race het niveau van Hamilton halen, maar met één wedstrijd word je geen wereldkampioen.

Gert Vermersch

"Nico Rosberg heeft dat ene seizoen in 2016 perfect voorbereid. Hij had zich in 2015 al opgepept en begon uitstekend aan het seizoen. Dan heeft hij zich volop moeten concentreren om geen fouten te maken. Dat heeft hij een heel seizoen volgehouden en dan besefte hij dat hij dat geen tweede keer zou kunnen. Dat getuigde van veel zelfkennis."

 

Wat als Gert Vermersch moet kiezen tussen Michael Schumacher en Lewis Hamilton? "Qua sportieve prestaties moet je Hamilton wel een beetje het voordeel geven. Hij heeft meer overwinningen en stond vaker op de pole", klinkt het.

 

"Maar op menselijk vlak haalt Hamilton het met mijlen voorsprong. Hij heeft nooit geprobeerd om tegenstanders van de baan te rijden. Dat heeft Schumacher wel gedaan."

  Lewis Hamilton  Michael Schumacher
wereldtitels 7 (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020) 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
zeges 94 (in 14 seizoenen) 91 (in 19 seizoenen)
zeges in 1 seizoen 11 (op 19 in 2014, op 21 in 2018 en 2019) 13 (op 17 in 2004)
zeges in dezelfde GP 8 (GP Hongarije) 8 (GP Frankrijk)
podiumplaatsen 163 (in 264 races) 155 (in 306 races)

Download de podcast van De Tribune