Vandenbempt: "Noord-Macedonië op het EK is als een VW Kever in de Formule 1"

  Goran Pandev is hét boegbeeld van Noord-Macedonië

  Peter Vandenbempt is een nieuwsgierige man. Toen hij hoorde dat Noord-Macedonië zich voor het eerst gekwalificeerd had voor het Europees kampioenschap voetbal ging hij eens kijken hoe dat land die stunt voor elkaar bracht. Hij vertelde er - op zijn onnavolgbare wijze - over in onze podcast De Tribune.

  Tegen Armenië, Gibraltar, Liechtenstein, Kosovo en Georgië

  Alle deelnemers aan het EK voetbal zijn sinds vorige week definitief bekend. Noord-Macedonië is er voor de allereerste keer bij. "Dus heb ik een beetje opzoekwerk naar Macedonië gedaan", vertelde Peter Vandenbempt.

   

  "Het land heeft 2 miljoen inwoners, maar ik heb vooral eens opgezocht wat de Macedoniërs hebben moeten doen om op het Europees kampioenschap te geraken."

   

  "Ze zijn erin gesukkeld vanuit groep D van de Nations League, je zou het de bevordering van de Nations League kunnen noemen, waar ze een groep hebben gewonnen met Armenië, Gibraltar en Liechtenstein. Proficiat. Niet de grootste tegenstanders, maar oké."

   

  "Daarna hebben ze play-offs moeten spelen met een halve finale en een finale. Daarin hebben ze Kosovo en Georgië verslagen, dat laatste met een goal van de bekendste Noord-Macedoniër, Goran Pandev. Een man met wel echt een geweldige carrière, die trouwens nog altijd voetbalt op zijn 37e."

  "Dit zijn kunstgrepen"

  Het punt dat Peter Vandenbempt echt wil maken, is dat hij absoluut geen fan is van een Europees kampioenschap met 24 landen. Het EK met 16 landen was een evenement van enkel topmatchen, met 24 landen wordt de spanning uitgehold.  

   

  "Je kan het op twee manieren bekijken. Je kan er sympathie voor hebben. Zoals Noord-Ierland er ook al eens bij was. Dat was een ploeg die je kan samenvatten als ingooien, lange ballen en Will Grigg's on fire. Dat zijn volgens mij landen die voetballend weinig bij te brengen hebben."

   

  "Of je kan er - zoals ik - grote problemen mee hebben. Een EK of WK is het hoogste dat je als voetballer kan bereiken. Om daar aan te mogen deelnemen moet je volgens mij van een bepaald niveau zijn. Dat is net zo bij de Olympische Spelen."

  We zijn in het voetbal niet ver meer verwijderd van toestanden zoals met Eric Moussambani, die bijna verdronk in het olympisch bad omdat 50 meter toch een hele afstand bleek te zijn.

  Peter Vandenbempt

  "Dit zijn kunstgrepen om de Nations League op te waarderen en het EK uit te breiden om de visibiliteit te vergroten, ook in die kleinere landen. Dat vind ik verkeerd."


  "Je laat een Volkswagen Kever ook niet meerijden in de Formule 1 omdat dat sympathiek is en daardoor alle fans van Volkswagen dan opeens kijken, wat meer geld in het laatje brengt. Nee, je moet een bepaalde standaard halen."


  "We zijn in het voetbal niet ver meer verwijderd van toestanden zoals met Eric Moussambani (een zwemmer uit Equatoriaal-Guinea die meedeed aan de Olympische Spelen in 2000 in Sydney, zie video), die bijna verdronk in het olympisch bad omdat 50 meter toch een hele afstand bleek te zijn."

  Download de podcast van De Tribune

  Eric Moussambani op de Olympische Spelen 2000