Julie Allemand: "Ervaring uit WNBA overbrengen op de nationale ploeg"

  Julie Allemand ontpopte zich tot leidster van de Belgian Cats.

  De Belgian Cats hebben zich - na winst tegen Oekraïne en nadien de nederlaag van Portugal tegen Finland - verzekerd van het EK basketbal. Bij de Cats was Julie Allemand de uitblinkster bij afwezigheid van sterspeelster Emma Meesseman. "We hebben getoond dat we een team zijn", zei ze na de zege.

  Julie Allemand: "Getoond dat we een team zijn"

  In de basisvijf en met 18 punten nam Julie Allemand de Cats op sleeptouw: "Ik ben supertevreden over de prestatie van mijn team. We hebben getoond dat we een team zijn én dat we er stonden. In een bubbel in moeilijke omstandigheden", zegt uitblinkster Allemand na de zege.

   

  "We speelden een grootse match. Kort voor de rust zaten we een beetje in moeilijkheden, omdat ze in zone gingen spelen, maar we hebben daar in de 2e helft goed op gereageerd en winnen met meer dan 20 punten verschil. We moeten ons collectieve spel herinneren. We mogen trots zijn, we hebben heel mooie dingen laten zien." 

   

  Zelf was ze evenwel ook top: "Door de afwezigheid van Emma en Kyara wilde ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik heb heel veel ervaring kunnen opdoen in de WNBA dit jaar en het is aan mij om die over te brengen naar de nationale ploeg. En dat heb ik gedaan, maar ik kreeg ook hulp van de andere meisjes."

  Bondscoach Mestdagh: "Het is echt ongelooflijk"

  "We startten heel sterk aan de wedstrijd, maar lieten het energiepeil een beetje zakken. Daardoor kon Oekraïne nog wat terugkomen aan de rust", zegt Philip Mestdagh. "In het begin van het derde kwart gingen ze nog een klein beetje door, maar ik denk dat we goed gereageerd hebben. Iedereen heeft een steentje bijgedragen aan deze mooie overwinning."

   

  "Heleen Nauwelaers, Antonia Delaere of Kim Mestdagh, ze hebben het allemaal zeer goed gedaan tegen Jagoepova. Het was geen individueel werk, we moesten ook klaar zijn wanneer ze langs de zijkanten zou aanvallen. Daarnaast zie je ook dat de Oekraïners maar 1 ster hebben en voor de rest gewone spelers."

   

  De Cats deden het zonder Meesseman en Linskens. "Het is echt ongelooflijk. Deze twee resultaten neerzetten in moeilijke omstandigheden, zonder Emma of Kyara, dat kan je alleen maar hopen. Maar het is echt niet verwacht. Ook de manier waarop, dat is echt wel knap."

   

  "Enkel op de momenten dat het wat minder loopt, foeter je wel als coach, maar op het einde was het echt genieten. Dan is het ook leuk om een nieuwkomer als Becky Massey op het veld te brengen en dat ze ook nog enkele mooie acties kan maken. Dat doet deugd voor een coach. Emma blijft onze ster, maar we toonden toch aan dat we ook andere speelsters hebben en dat sterkt me wel richting de toekomst."

  Billie Massey: "Voel me nu een volwaardige Belgian Cat"

  "Ik vond dat ik zelf nog wat meer rebounds kon scoren", was Billie Massey kritisch over zichzelf na afloop van de partij. "Ook het tweede kwart was mijn defense niet goed genoeg."

   

  "Tegen Portugal was het mijn eerste wedstrijd, tijdens deze match kreeg ik ook meer vertrouwen. Nu voel ik me wel een volwaardige Belgian Cat. Na Portugal ook, maar daarvoor had ik nog niet echt gespeeld."

   

  "Ik denk dat iedereen zich heeft kunnen tonen. En het was dubbel genieten, want mijn zusje mocht ook invallen op het einde. Ik ben nog blijer met haar score dan die van mij."

  Bekijk het verslag in het Journaal:

  "Trotse" Emma Meesseman deelt mee in de vreugde

  Kim Mestdagh: "Deze zege is voor Emma en Kyara"