Mertens over knuffel: "Ik baalde, maar hij zei: "Scoor dan tegen Engeland""

  Het mag dan niet met toeters en bellen geweest zijn, maar de Rode Duivels zijn er toch in geslaagd om Roberto Martinez een prestigieuze zege te schenken voor zijn 50e interland. "Ik heb veel respect voor die man, zowel op als naast het veld", zegt doelpuntenmaker Dries Mertens.

  Volwassen. Zo noemde aanvoerder Jan Vertonghen de prestatie van de Belgen. "We hebben geleerd van matchen waarin we onderlagen en die we verloren. Na de 2-0 hoefden we het spel ook niet meer te maken, ook al hadden we meer van onszelf moeten eisen in balbezit. Dat was in de 2e helft zeker niet goed."

   

  Op de vraag welke ploeg het beste voor de dag kwam, hoefde de bondscoach niet lang te twijfelen. "Wij natuurlijk. In de eerste helft hadden we controle en waren we efficiënt voor doel."

   

  "Engeland had de bal in de 2e helft, uiteraard niet omdat we dat wilden. Dat is hun verdienste. Maar we hebben ook geleerd van onze match in Zwitserland, waar we ook 0-2 voorkwamen (en nog met 5-2 verloren). Dat hebben we nu beter aangepakt."

   

  Is zo'n scenario zoals tegen Zwitserland, waar de Duivels een bijna zekere kwalificatie uit handen gaven, ook mogelijk tegen Denemarken? "Uiteraard. De marges in het internationale voetbal, zeker in deze A-divisie, zijn klein."

   

  "Denemarken is ook gaan winnen in Engeland, terwijl het vandaag alle moeite van de wereld had tegen IJsland." Ook Jan Vertonghen rekent zich nog niet rijk. "Alles is mogelijk, maar we hebben nu wel die ervaring van in Zwitserland op zak. We zullen ook niet op een gelijkspel speculeren, we gaan altijd voor de zege."

  Martinez bij 50e interland: "Hoop dat het beste nog moet komen"

  Een opmerkelijk moment in de match was de rush van Dries Mertens na zijn goal naar Roberto Martinez, afgesloten met een innige knuffel. Waarom was dat?

   

  "Ik heb gewoon veel respect voor die man, zowel op als naast het veld", geeft Mertens de verklaring. "Ik was er de laatste interlands niet bij en daar baalde ik van. Zeker als je de 100 caps nadert, wil je alles spelen."

   

  "Hij heeft mij daarbij geholpen en zei: "Scoor dan tegen Engeland." Het is leuk dat dat uiteindelijk ook uitkomt."

   

  "Hij had mij na het verlies in Engeland een berichtje gestuurd", doet Martinez zijn verhaal. "Dat we de Engelsen thuis wel zouden verslaan. Voor de aftrap heb ik hem aan die belofte herinnerd. Hij wou mij na zijn goal laten weten dat hij ook zijn steentje kan bijdragen."

   

  Al bij al was het dus een geslaagde 50e interland voor Martinez als bondscoach. "Als ik terugkijk op de voorbije 4 jaar dan is er niets dan trots. En ik hoop dat het beste nog zal komen."