Casse voor EK judo: "Wie hotel zonder toestemming verlaat, moet meteen naar huis"

Vanaf donderdag wordt in Praag gevochten om de Europese titels in het judo. Voor Matthias Casse is het de eerste competitie in 8 maanden. "Ik heb niets om mij aan af te meten. Daarom ben ik voorzichtig."

In februari won Matthias Casse met overmacht het hoogaangeschreven toernooi van Parijs, maar sindsdien kon hij door het coronavirus aan geen enkel toernooi meer deelnemen.

 

"Het was moeilijk om de training goed te regelen, zeker in de eerste lockdown", blikt hij bij Sporza op de voorbije maanden terug. "Nu zit ik in een bubbel van 5, waarmee ik wel gewoon de training kan afwerken in zaal."

 

"Dat is niet optimaal, want normaal gezien bereid je je voor in het buitenland, waar je tegen mensen van over de hele wereld kunt vechten. Ik heb niet de beste voorbereiding gehad, maar zeker ook niet de slechtste. Mentaal heb ik ook weinig last gehad. Ik heb altijd een plan B of C."

 

"Ik heb zeker de kwaliteit om opnieuw het podium te halen", zegt de titelverdediger. "Maar het is nu toch wat anders. Door het gebrek aan competitie en omdat ik uit een hamstringblessure kom, die wel voldoende genezen is om te vechten."

 

"Ik heb niks gehad om me aan af te meten de voorbije maanden. Daarom ben ik voorzichtig. Ik wil vooral goed judo laten zien en vrij kunnen vechten. Als dat lukt, geloof ik dat het goedkomt."

Judoka in quarantaine gehouden in EK-hotel

Tsjechië heeft net als België te kampen met hoge coronacijfers. De maatregelen die genomen zijn om het EK veilig te laten verlopen, zijn dan ook rigoureus. "Er zijn natuurlijk de testen, maar we worden ook min of meer in quarantaine gehouden in ons hotel."

 

"We mogen het hotel alleen verlaten om onder begeleiding naar de sporthal te gaan. Als je het hotel toch op eigen houtje verlaat, word je onmiddellijk naar huis gestuurd."

Dirk Van Tichelt en Matthias Casse

"Dirk is heel belangrijk geweest in mijn evolutie als judoka"

Onlangs nam Dirk Van Tichelt afscheid van het judo, waardoor Matthias Casse nóg meer de vaandeldrager van de sport wordt in Vlaanderen. "Dirk zorgde voor de sfeer en bracht heel wat ervaring mee. Dat ga ik missen", zegt Casse.

 

"Maar de afgelopen jaren heeft Dirk ook al veel van zijn ervaring aan ons doorgegeven. Hij is belangrijk geweest in mijn evolutie als judoka. Hij zal ook niet helemaal verdwijnen. Ik ben zeker dat hij nog wel eens zal langskomen op de training om stoom af te laten."

 

"Het zou niet slecht zijn als hij zou kunnen meegaan naar de Spelen, maar zonder hem zou het ook moeten lukken. Ik heb al veel geleerd."

 

Casse zat vlak voor de lockdown wel in een goeie flow en leek te cruisen naar een medaille op de Spelen. "Volgend jaar zal ik ook wel kans maken. Het doel blijft hetzelfde, alleen de datum is anders. Ik blijf Matthias Casse, ik zal hard blijven trainen. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik in diezelfde flow geraak."

Matthias Casse in De Zevende Dag