Britten toppen de medaillestand op onthoofd EK baanwielrennen

  In Plovdiv is afgelopen week het EK baanwielrennen afgewerkt. Een editie die een beetje in mineur verliep, want met Nederland, Frankrijk, Denemarken en België namen vanwege coronavrees 4 toplanden niet deel.

  De Kolodruma in Plovdiv (Bul) was de voorbije dagen het toneel van het EK baanwielrennen. Een hoogstaande editie werd het helaas niet, want vanwege corona was het deelnemersveld beperkt.

   

  Het zou uiteindelijk voornamelijk een strijd tussen de Russen, Italianen en Britten worden, waarbij die laatste met 6 gouden plakken de medaillestand op 1 afsloten. De Britse vrouwen wonnen de achtervolging, ploegenachtervolging, puntenkoers én afvalkoers. Bij de mannen triomfeerde Matthew Walls in het omnium en de afvalling.

   

  Walls is een van de 7 pistiers die met 2 Europese titels naar huis keert, samen met Sebastian Mora (puntenkoers en koppelkoers), Maximilian Levy (sprint en keirin), Katie Archibald (puntenkoers en ploegenachtervolging), Neah Evans (achtervolging en ploegenachtervolging), Elisa Balsamo (omnium en koppelkoers) en Anastasia Vojnova (sprint en teamsprint). Balsamo en Vojnova veroverden daarbij ook nog eens zilver op respectievelijk de ploegenachtervolging en de tijdrit.

  Overzicht Europese kampioenen

  Mannen
  sprint Maximilian Levy (Dui)
  teamsprint Rusland
  achervolging Ivo Oliveira (Por)
  ploegenachtervolging Rusland
  keirin Maximilian Levy (Dui)
  omnium Matthew Walls (GBr)
  tijdrit Tomas Babek (Tsj)
  puntenkoers Sebastian Mora (Spa)
  scratch Iuri Leitao (Por)
  afvalkoers Matthew Walls (GBr)
  koppelkoers Mora/Torres (Spa)
  Vrouwen
  sprint Anastaia Vojnova (Rus)
  teamsprint Rusland
  achervolging Neah Evans (GBr)
  ploegenachtervolging Groot-Brittannië
  keirin Olena Starikova (Oek)
  omnium Elisa Balsamo (Ita)
  tijdrit Darja Sjmeleva (Rus)
  puntenkoers Katie Archibald (GBr)
  scratch Martina Fidanza (Ita)
  afvalkoers Elinor Barker (GBr)
  koppelkoers Balsamo/Guazzini (Ita)