Armoe troef bij Belgische veldrijdsters: "En het einde is nog niet in zicht"

  Wanneer kan Sanne Cant weer aanknopen met het succes?

  Het gaat van kwaad naar erger met de Belgische dames in het wel heel oranje getinte veldritwereldje. Ook in Leuven was het zaterdag weer zoeken met een vergrootglas naar een spatje zwart-geel-rood. Wanneer klaart de hemel op voor ons land? Paul Herygers is niet optimistisch.

  Laura Verdonschot eindigde zaterdag als 10e in de cross van Leuven. 7 Nederlandse vrouwen, 1 Franse en 1 Hongaarse gingen de Belgische voor.

   

  Het is tekenend voor een seizoen waarin onze landgenotes geen rol van betekenis spelen. Dat baart Paul Herygers, die voor Sporza cocommentator is in de cross, steeds meer zorgen.

   

  "Ik ben teleurgesteld vanuit Belgisch standpunt. Het is heel, heel mager. En jammer genoeg is het einde nog niet in zicht", zegt Herygers.

   

  Sanne Cant kwam in Leuven niet verder dan de 18e plaats. De drievoudige wereldkampioene is niet vooruit te branden.

   

  Herygers: "Sanne is niet goed. Daar kun je geen andere woorden voor vinden. Het draait niet. Hoe kun je zoiets keren terwijl het seizoen volop aan de gang is?"

   

  "Wat er aan de hand is? Ik heb er geen verklaring voor. Ze is 30 jaar, maar die leeftijd heeft er niks mee te maken. Op je 30e kan het niet voorbij zijn."

   

  "Het is echt moeilijk om een oplossing te vinden. Misschien moet ze naar een volledig andere structuur en een eenmansploeg oprichten, waarin alle aandacht naar haar gaat en iedereen voor haar klaar staat."

   

  "Maar goed: aan andere oorden opzoeken hangen ook risico's vast. Je vertrekt zomaar niet uit je vertrouwde omgeving."

   

  "Intussen zit de jeugd natuurlijk niet stil. Het Nederlandse geweld is niet van de poes. Het niveau heeft nooit zo hoog gelegen. De vraag is of Sanne daar nog een vuist kan tegen maken."

  Ik ben teleurgesteld vanuit Belgisch standpunt. Het is heel, heel mager. En jammer genoeg is het einde nog niet in zicht.

  Paul Herygers

  Sanne Cant eindigde dit seizoen nog niet in de top 5 van een veldrit.

  "Moeten ons stilaan verzoenen met wat we zien"

  Laura Verdonschot, heeft die nog groeimarge? Herygers: "Laura kwam enkele jaren geleden heel dicht bij Cant, op het BK in Oostende. Maar intussen bleef Sanne de dominante Belgische. Het lukt Laura niet om de aansluiting te vinden."

   

  "En opgelet: Verdonschot moet niet alleen Sanne Cant kloppen, daarna moet ze nóg een stapje hoger. Dat zie ik niet meteen gebeuren." 

   

  "In het algemeen is er gewoon een gebrek aan kwaliteit. Als je ziet dat wegrenster Lotte Kopecky de beste Belgische was in de Koppenbergcross, terwijl ze amper van het veld geproefd had, dan is dat veelzeggend."

   

  "Je hebt de jonge Julie De Wilde, maar dat zie ik niet heel rooskleurig in. Er waren recentelijk wel een paar talentvolle meisjes, zoals Jolien Verschueren en Kim Van de Steene, maar die zijn allebei door gezondheidsredenen aan de kant geraakt. Dat is jammer, want die hadden iets in hun mars."

   

  "We moeten ons stilaan verzoenen met wat we te zien krijgen. Vrolijk word je er niet van. Misschien moeten we de Hongaarse Blanka Vas tot Belgische naturaliseren. Die is nog jong, maar die zal zich op termijn manifesteren tussen het Nederlandse geweld."

  Laura Verdonschot.