Hoe pakken Cats Oekraïense topper Jagoepova aan? "Als enkel zij scoort, kunnen we overleven"

  Jana Raman en Kim Mestdagh spelen morgen de cruciale match tegen Oekraïne.

  De Belgian Cats werken momenteel in Portugal het tweede deel van een drieluik af dat hen tot op het EK moet brengen. Het gastland werd gisteren al verslagen, morgen is er de sleutelmatch tegen Oekraïne. Aan de vooravond van deze kraker lieten we onze Sporza-surfers vragen afvuren op Kim Mestdagh en Jana Raman.

  De Belgian Cats wonnen gisteren dan wel tegen Portugal, de povere slotfase laat een kleine beetje een zure nasmaak na. "Het zijn rare omstandigheden", nuanceert Kim Mestdagh in onze Facebook Live.

   

  "Iedereen is met een andere achtergrond naar hier gekomen: sommigen hebben veel gespeeld, anderen nauwelijks. En dan missen we nog 2 belangrijke speelsters (Emma Meesseman en Kiara Linskens). Er waren veel onzekerheden."

   

  "Normaal gezien heb je ook 6 weken voorbereiding, nu was dat 3 dagen. Daarin moet je heel veel info opnemen. Ik was aangenaam verrast hoe vlot dat verlopen is. We moeten vooral de eerste 25 minuten onthouden, niet de laatste 15."

   

  Toch geeft ook Mestdagh toe dat de afwezigheid van Meesseman een aderlating is. "Zij is op alle vlakken een meerwaarde: scoren, assists en in defensie. We kunnen haar op elk moment de bal geven, zij vindt dan wel de oplossing of doet het in haar eentje."

  "Zorgen dat enkel Jagoepova uitblinkt bij Oekraïne"

  Morgen treft België met Oekraïne zijn zwaarste tegenstander. In de eerste match in de EK-voorronde werden de Oekraïners vlot opzijgezet, maar de Cats zijn op hun hoede, vooral voor sterspeelster Alina Jagoepova.

   

  "Oekraïne wordt sowieso lastiger dan Portugal. Zij zijn er altijd bij op een EK", zegt Jana Raman. "Jagoepova is niet makkelijk te stoppen. Je kunt niet zeggen: "Ze mag maar 5 punten maken." Ze zal altijd goed zijn voor 15 à 20 punten, misschien meer. Het is aan ons om de rest te controleren."

   

  Mestdagh: "We kunnen niet vermijden dat Alina 10 tot 20 shots neemt, we kunnen er wel voor zorgen dat die shots zo moeilijk mogelijk zijn en dat ze niet ook nog eens goed is voor 10 assists of 10 rebounds."

   

  "We moeten ervoor zorgen dat er niemand anders bij Oekraïne uitblinkt. Als de punten enkel van Jagoepova komen, kunnen we overleven."

  Herbekijk hier de Facebook Live met Kim Mestdagh en Jana Raman

  Uitslagen Belgian Cats
  België Oekraïne 83-66
  Finland België 58-85
  Portugal België 49-59
  Oekraïne België 65-87
  België Finland 82-47
  België Portugal 69-66
  Stand in groep G
      M W-V +/- PTN
  1. België 6 6-0 +114 12
  2. Oekraïne 6 4-2 +36 10
  3. Portugal 6 1-5 -39 7
  4. Finland 6 1-5 -111 7