Nationale Trofee voor Sportverdienste beloont superseizoen Van Aert: "Eddy Merckx belde me"

  Van Aert heeft een boerenjaar achter de rug.

  Wout van Aert is dit jaar de laureaat van de Nationale Trofee voor Sportverdienste. De renner van Jumbo-Visma heeft een boerenjaar achter de rug en won onder meer Milaan-San Remo en de Strade Bianche. De trofee kan door een atleet slechts 1 keer in een carrière gewonnen worden. Het was jurylid Eddy Merckx, die hem op de hoogte bracht.

  De 26-jarige Van Aert sloot onlangs zijn uitzonderlijk wielerjaar af, met onder meer winst in Milaan-San Remo, Strade Bianche, twee ritzeges in de Ronde van Frankrijk, vicewereldkampioen op de weg en in de tijdrit, de Belgische tijdrittitel en een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen.

   

  "Van Aert was door velen al afgeschreven, na zijn verschrikkelijke val in de Tour van vorig jaar. Eenmaal opnieuw op de fiets, heeft hij blijk gegeven van veel wilskracht en doorzettingsvermogen, met het gekende succes. Helemaal naar het beeld van de talrijke grote wielerkampioenen die ons land al heeft voortgebracht", klinkt het in de mededeling van de organisatie.

   

  De Nationale Trofee voor Sportverdienste bekroont sinds 1928 een Belgische sporter of sportploeg die zich in het voorbije jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. De prestigieuze onderscheiding kan maar één keer in een carrière worden gewonnen. 

   

  Een jury van (voormalige) sportkampioenen, sportbonzen en journalisten, onder voorzitterschap van de burgemeester van Brussel, kiest de laureaat. Vorig jaar ging de 91e Trofee voor Sportverdienste naar de Belgische hockeymannen. In 2018 ging de trofee naar turnster Nina Derwael. In 2017 won tennisser David Goffin.  

  Van Aert: "Bijzonder dat Eddy Merckx me opbelde"

  "Het is best bijzonder", reageert Van Aert. "Het leek een gewone dag te worden, maar plots werd ik deze middag gebeld door een onbekend nummer. Ik nam niet op, maar wat later belde dat nummer ook naar mijn vrouw Sarah. Uiteindelijk bleek Eddy Merckx aan de lijn te hangen."

   

  "Hij vertelde me persoonlijk dat ik gewonnen had en dat ik unaniem verkozen was door de jury. Het is een bijzondere erkenning, waar er toch verder wordt gekeken dan één prestatie. Mijn comeback na mijn zware val zal misschien wel een rol hebben gespeeld, dat maakt het extra mooi."

   

  "Je start het jaar niet met de ambitie om zo'n trofee te winnen, maar het is natuurlijk heel prettig. Of ik verwacht om de komende weken nog individuele trofeeën te winnen? Het is alvast leuk om in de winter zo'n nieuws te krijgen. Ik zou zeggen: laat maar komen!"

  Erelijst Nationale Trofee voor Sportverdienste:

  (Eerste editie in 1928)

  • 2010: Philippe Le Jeune (paardensport)
  • 2011: Kevin Borlée (atletiek)
  • 2012: Evi Van Acker (zeilen)
  • 2013: Frederik Van Lierde (triatlon)
  • 2014: Daniel Van Buyten (voetbal)
  • 2015: Mannelijke aflossingsploeg 4x400m (atletiek)
  • 2016: Nafi Thiam (atletiek)
  • 2017: David Goffin (tennis)
  • 2018: Nina Derwael (turnen)
  • 2019: Red Lions (hockey)
  • 2020: Wout van Aert (wielrennen)