Naser nog niet verlost van dopingaanklacht, AIU gaat in beroep

  De dopingsaga rond Naser blijft verder duren.

  De Bahreinse Salwa Eid Naser, de regerende wereldkampioene op de 400 meter, is nog niet verlost van haar dopingaanklacht. De atlete werd in oktober vrijgesproken nadat ze enkele dopingtests had gemist, maar de Athletics Integrity Unit (AIU) gaat daartegen in beroep.

  De dopingsaga rond Salwa Eid Naser sleept al even aan. Afgelopen zomer werd een onderzoek opgestart naar inbreuken in het dopingprotocol door Naser. Ze zou 4 overtredingen hebben begaan van het whereabouts-regelement. 

   

  Eén van die overtredingen werd echter ongeldig verklaard door de disciplinaire commissie van de wereldatletiekfederatie IAAF. Maar de onafhankelijke dopingwaakhond AIU gaat niet akkoord met die beslissing en tekent nu dus beroep aan bij het Internationale Sporttribunaal (TAS). 

   

  Het panel van AIU stelt dat de zaak rond Naser "heel erg op het randje is". Door het beroep komen er opnieuw dreigende wolken boven het hoofd van Naser. Als ze effectief geschorst wordt, dan zal ze een dopingschorsing van minstens een jaar moeten uitzitten.

  De 22-jarige Naser is de regerende wereldkampioene op de 400 meter. Vorig jaar verraste ze door in Doha naar het goud te snellen op de baanronde. In het Khalifastadion zette ze 48"14 op de tabellen, de op twee na snelste chrono aller tijden. Op het WK van 2017 had ze eerder al zilver veroverd.