Extra Time legt "opeenstapeling van fouten" in AA Gent-Anderlecht bloot

  Vadis Odjidja kon het Gentse middenveld niet overeind houden.

  De "topaffiche" AA Gent-Anderlecht baarde dit weekend een muis. Toch bood het voldoende stof voor het Extra Tme-panel om de pijnpunten bij Gent en Anderlecht bloot te leggen. Een overzicht.

  Probleem AA Gent #1: middenveld

  Mo Messoudi riep nog "verzachtende omstandigheden" in voor AA Gent. Niet alleen coach Wim De Decker, maar ook Plastoen, Ngadeu, Roef en Owusu zitten in quarantaine. Bovendien liggen ook Kleindienst, Castro-Montes, Tsjakvetadze, De Bruyn, Arslanagic en Nurio in de lappenmand.

   

  Maar dat kon niet verbloemen dat het op het middenveld - met vaste waarden Sven Kums en Vadis Odjidja - vaak verkeerd liep. "De middenvelders kwamen altijd een stap te laat, waardoor er steeds een speler van Anderlecht vrij liep", zag ook Gert Verheyen.

   

  "Ze lieten Miazga aan de bal, maar daarna loopt het mis. Ze stappen verkeerd en te laat uit, gaan niet in de paslijn staan en dan volgt een domino-effect. Zo krijgt Anderlecht drie kansen dwars door het centrum. Als je ervoor kiest om Miazga te laten opbouwen, omdat je denkt dat hij niet kan voetballen, dan moet je hem ook laten doen."

   

  Sven Kums beweerde tijdens de rust nochtans dat daar "de sleutel niet lag". "Omdat er geen goal valt", vult Verheyen aan. "Voor hetzelfde geld vallen er zo wel drie goals voor Anderlecht."

  Als je ervoor kiest om Miazga te laten opbouwen, omdat je denkt dat hij niet kan voetballen, dan moet je hem ook laten doen.

  Gert Verheyen

  Probleem AA Gent #2: Doelman

  AA Gent lijkt maar geen vast sluitstuk te vinden dit seizoen. Thomas Kaminski werd al snel van de hand gedaan, maar ook plaatsvervangers Sinan Bolat en Davy Roef konden nog niet overtuigen. Tegen Anderlecht was Bolat alweer kop van Jut.

   

  "In de laatste 4 matchen flatert hij 3 keer", zegt Messoudi. "Maar je moet wel iemand laten staan", aldus Verheyen. "Of Bolat tegen Charleroi nog onder de lat staat? Nee."

   

  "Aan de flater van Bolat gaan wel nog 4 fouten vooraf", sust Verheyen nog. "Odjidja komt te laat, Dorsch had nog kunnen wegwerken en ook Godeau is niet op tijd. Het was een opeenstapeling van fouten."

  Probleem Anderlecht #1: late tegendoelpunten

  Terwijl Charleroi van late goals een handelsmerk maakte in Mazzu-time, lijkt Anderlecht nu te sukkelen in Kompany-time: paars-wit liet al dure punten liggen in de slotfase van een wedstrijd. Ook tegen AA Gent viel de gelijkmaker in de slotminuten.

   

  "Anderlecht is momenteel nog niet goed genoeg om een wedstrijd helemaal te beslissen", analyseert Filip Joos.

   

  "En als je een paar keer een late tegentreffer slikt, blijft het in je hoofd spoken", zegt Verheyen. "Als de slotminuten ingaan, denk je daar als speler aan. Als je bijvoorbeeld veel goals tegen krijgt op hoekschop, dan denk je bij elke corner dat het prijs zal zijn."