Wuyts: "Dankzij ketonen konden renners hun seizoen langer rekken"

  Primoz Roglic won tussen het Sloveens kampioenschap in juni en de Vuelta in november 12 koersen.

  Vuelta-winnaar Primoz Roglic reed van bij de herstart tot het einde van de Ronde van Spanje op een duizelingwekkend hoog niveau. Hij was niet de enige die zijn seizoen opvallend lang kon rekken. "Als we uit dit coronajaar een positieve les kunnen trekken, dan wel dat de  prestatiecurves langer aanhouden dan verwacht."

  "Men is wat bedeesd en bevreesd om het hardop te zeggen op antenne, maar ook renners geven toe dat ketonen helpen bij de recuperatie", zegt Michel Wuyts.

   

  "Ketonen zouden ook een rol kunnen spelen in de recuperatie op langere termijn. Een piek duurt geen twee tot drie weken, maar misschen wel anderhalve tot twee maanden. Toch zijn ketonen geen wondermiddel. Je moet het koppelen aan een verstandige aanpak."

   

  "Als we uit dit coronajaar een positieve les kunnen trekken, dan wel dat de  prestatiecurves langer aanhouden dan verwacht. En dat is toe te juichen want het grote publiek houdt daar ook van. Ze vinden het top dat renners die uitblinken in de Tour ook top zijn in de klassiekers en op het WK. In de Vuelta zagen we dat de renners die daar bovenaan meededen ook de Tour hadden beslist."

   

  "Het wordt natuurlijk een ander paar mouwen als je dit wil spreiden over een vol seizoen. Dan ben je verplicht om meer te periodiseren. Het is onmogelijk om er  te staan vanaf de Omloop tot de Tour."

   

  "Je zal dus toch sowieso pauzes moeten inlassen en - zeer belangrijk - hoogtestages. De grootste winst die er geboekt is, nog meer dan door ketonen, zijn die tussentijdse hoogtestages. Ploegen die zich dat kunnen permitteren, gaan drie of vier keer per seizoen op stage en dat merk je."

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
  2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
  3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
  4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
  5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
  6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
  7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
  8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
  9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
  10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
  11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
  12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
  13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
  14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
  15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
  16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
  17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
  18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic