Renaat Schotte na de grote rondes: "Vuelta was beste van de klas"

  Renaat Schotte geeft commentaar met een mondmasker: "We hebben letterlijk naar adem moeten happen."

  Het wielerseizoen zit erop en - wonder boven wonder - de Tour, de Giro en de Vuelta hebben alle drie de finish gehaald. Onze reporter Renaat Schotte maakte de grote rondes allemaal ter plaatse mee en blikt terug op de weg naar huis.

  Strenge Spanjaarden

  Vooraf had niemand het durven te voorspellen, maar de Tour heeft Parijs gehaald, de Giro Milaan en de Vuelta Madrid. "De grote rondes zijn alle drie in een andere periode van de tweede golf georganiseerd. Dat scheelt een slok op de borrel", vertelt Renaat Schotte.

   

  "De Tourbubbel was kwetsbaar, maar had het geluk dat de wedstrijd in de juiste periode van dit aparte jaar viel. De Giro heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt omdat ze zijn blijven vasthouden aan de pittoreske aankomstplaatsen in een zwaardere coronaperiode. En de Vuelta heeft de renners goed apart gehouden."

   

  "De Spanjaarden zijn het strengst te werk gegaan", vindt hij. "De organisatie heeft het publiek het zwaarst ontmoedigd om te komen kijken."

   

  "Je kan de Vuelta de beste van de klas noemen, maar daardoor helaas ook de ronde met de minste sfeer. De start van een etappe werd vaak aan de rand of net buiten de stad georganiseerd. Spaanse wielerfans wisten het vaak niet. De Guardia Civil bewaakte de zones ook met een scherp oog. Iedereen die er niet thuishoorde, moest snel opkrassen."


  "Het publiek heeft de voorschriften wel netjes gevolgd, vind ik. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de eerste coronagolf die Spanje stevig heeft getroffen."

  Het Spaanse publiek heeft de voorschriften wel netjes gevolgd, vind ik. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de eerste coronagolf die het land stevig getroffen heeft.

  Renaat Schotte

  "Op het einde van de Vuelta hebben we ook uren commentaar moeten geven met een mondmasker", getuigt Schotte. "We spartelden niet tegen, maar evident vonden we het niet."

   

  "Bij momenten zaten José De Cauwer en ik letterlijk naar adem te happen. Het moet het moeilijkste zijn wat ik mijn loopbaan als verslaggever meegemaakt heb. De vermoeidheid na 3 grote rondes op een rij zit daar natuurlijk voor veel tussen."

   

  (lees voort onder de foto's)

  José De Cauwer geeft commentaar met een mondmasker.

  Zootje ongeregeld in Frankrijk

  "De Ronde van Frankrijk vond ik een zootje ongeregeld achter de schermen", gaat onze verslaggever voort. "Corona of niet, het was er business as usual."

   

  "De Fransen klopten zich wel vaak op de borst, maar ze hadden ook meeval dat de tweede golf nog niet op volle toeren draaide."


  "Veel moeite om hellingen af te sluiten hebben ze niet gedaan in de Tour. Dat was in de Vuelta wel even anders. Daar moest je het niet in je hoofd halen om op sommige plaatsen op te duiken."


  "Tim Wellens bijvoorbeeld heeft op een seminarie een rit gewonnen. Dat domein was afgesloten voor de buitenwereld. Het peloton reed er door een poort naar binnen, een andere toegang was er niet."

   

  "De bubbels waren nooit waterdicht", weet Renaat Schotte ook, "maar in de Vuelta heb ik geen enkele renner in het hotel gezien. De coureurs leefden er strikt gescheiden. Dat viel me echt op."

  Op de Tourcols was het publiek nog massaal aanwezig, met of zonder mondmasker.

  Dankbare renners

  Renaat Schotte is blij dat de grote rondes stand hebben gehouden. Niet alleen voor zijn baan, maar ook voor u.

   

  "Ik heb vaak berichten gekregen van kijkers die het apprecieerden dat ze nog van de koers konden genieten in deze donkere tijden", vertelt de Sporza-reporter. "Het helpt om je gedachten te verzetten."


  "Dat geldt ook voor de renners. Het was lang geleden dat ze met zoveel voldoening over hun job spraken. Ze beseffen hoe goed ze het hebben ten opzichte van andere werknemers die nu zwarte sneeuw zien. Ik vond de coureurs erg dankbaar."

  Renaat Schotte op de motor in de Ronde van Frankrijk.