Roglic: "Het was spannend, maar ik had net genoeg overschot"

  Een brede glimlach bij Roglic, hij heeft de eindzege in de Vuelta op zak.

  Zonder ongelukken mag Primoz Roglic morgen in Madrid voor de tweede keer pronken met de eindzege in de Vuelta. In de beslissende bergrit leek een herhaling van het rampscenario in de Tour heel even in de maak, maar uiteindelijk hield Roglic stand. "Dit is een heel mooie manier om eindelijk een punt te zetten achter dit seizoen."

  Richard Carapaz legde Primoz Roglic nog het vuur aan de schenen op La Covatilla, de slotklim van de voorlaatste rit in deze Vuelta. Toen de Ecuadoraan zijn kaarten op tafel gooide, moest Roglic passen. Zijn voorsprong van 45 seconden slonk naar amper 17 seconden, maar Roglic vocht terug en hield uiteindelijk zelfs 24 seconden over op Carapaz.

   

  "Het is altijd leuk om een spannende ontknoping te hebben. Het was ook wel spannend, maar ik had net genoeg overschot", klonk het bij Roglic. "Ik wist dat ik genoeg zou overhouden als ik mijn eigen tempo zou rijden. Uiteindelijk ben ik ook goed gefinisht."

   

  Had de Sloveen dan altijd alles onder controle? "Niet echt altijd, maar op het einde moest ik gewoon rustig blijven en mijn ding doen. Zo is het ook gegaan en dat bleek genoeg om stand te houden."

   

  Dat vroege vluchter Lennard Hofstede nog een handje kon toesteken om het verschil met Carapaz te beperken was natuurlijk mooi meegenomen voor Roglic. "Hij heeft mij echt geholpen met elke meter die hij op kop sleurde, zijn werk was bijzonder welkom. Het hele team heeft weer uitstekend werk verricht. Ze hebben van bij de start alles gegeven. Ik ben hen bijzonder dankbaar."

   

  Met zijn eindwinst in de Vuelta kan Roglic de ontgoocheling van de Tour doorspoelen. "Ik ben ongelofelijk blij met mijn tweede Vuelta-zege. Het is een heel mooie manier om eindelijk een punt te zetten achter dit seizoen." 

  Carapaz: "Ik heb alles gegeven, meer kon ik niet doen"

  Richard Carapaz vocht voor wat hij waard was. Zoals aangekondigd viel hij aan, maar het volstond niet om Roglic van de troon te stoten. Toch kijkt de Ecuadoraan tevreden terug.

   

  "Ik ben heel blij met hoe de Vuelta verlopen is. We hebben drie weken gestreden, meegedaan voor de winst. Ik ben emotioneel, dit is een enorm mooi podium."

   

  Roglic kon op de slotklim niet alleen rekenen op ploegmaat Hofstede, hij kreeg ook steun van Soler en Mas in de achtervolging op Carapaz. Maar de Ecuadoraan wil daar geen zaak van maken. 

   

  "Iedereen kijkt naar zijn eigen belangen, ik heb daar geen commentaar op. Ik kende deze slotklim, ik reed hem al eens omhoog in 2018, toen met Nairo Quintana als kopman (die derde werd in de eindstand na eindwinnaar Simon Yates, red.). Ik wist wat me te wachten stond, en ook dat de wind zijn rol zou spelen."

   

  "Ik ben blij, ik heb alles gegeven wat ik in me had en meer kon ik niet doen. We hebben zo veel als mogelijk er voor gestreden. Dit was een spectaculair seizoen."

  Richard Carapaz ging voluit zijn kans op de slotklim, maar het volstond niet om Primoz Roglic te onttronen.

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
  2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
  3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
  4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
  5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
  6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
  7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
  8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
  9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
  10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
  11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
  12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
  13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
  14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
  15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
  16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
  17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
  18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
  19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
  20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
  21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic