Wuyts over doorbraak jongeren: "Dit jaar waren het seconden, volgend jaar minuten"

  Met de Vuelta zit ook het coronawielerjaar erop. En we kregen dit jaar heel wat spektakel en verrassingen in de drie grote rondes. Commentator Michel Wuyts zat in Brussel vaak op het puntje van zijn stoel. "Dit was een van de rijkste periodes uit mijn carrière en het beste moet dan nog komen", legt hij het seizoen neer.

  Zijn tijdritten opnieuw sexy geworden?

  De slottijdrit in de Ronde van Frankrijk zal bij elke wielerliefhebber nog lang in het geheugen gegrift staan. "Je zou kunnen zeggen dat de drie grote rondes dit jaar beslist zijn in een tijdrit", vertelt Wuyts. "Dat is zeker zo in de Tour, maar ook in de Giro was de slotrit in Milaan bepalend. En ook wel in de Vuelta met de winst van Roglic in Mirador de Ezaro."

   

  Is de tijdrit weer sexy? "Voor mij zijn tijdritten dat altijd geweest, maar voor het grote publiek helaas niet. Zoals ASO tijdritten in het verleden behandeld heeft, dat was schandalig. Voor mij is een tijdrit nog altijd de meest individuele expressie van vermogen. Tijdritten horen thuis in zo’n grote ronde. En men lijkt dat uiteindelijk begrepen  te hebben. Een tijdrit kan voor extra gelaagdheid zorgen, zeker op het einde. Dat kan het verschil aangeven tussen superieur en net inferieur."

   

  "Nu gaat men uit van 50 tot 60 kilometer aan tijdritkilometers in een ronde. Ik zou dat graag nog wat opdrijven tot een totaalpakket van 70 kilometer. Je moet een tegengewicht bieden voor al die aankomsten boven en alle bergetappes. Het spreekt voor zich dat een grote ronde gewonnen wordt door een klimmer, maar die mag wat mij betreft ook tijdritcapaciteiten hebben en zijn compleetheid bewijzen."

   

  "En ik zou zeggen: introduceer ook weer een proloog. Dat geeft de commentator en het publiek de kans om iedere renner afzonderlijk te leren kennen. Ik wil de tijdrit terug op de plaats waar die altijd gehoord heeft. De allergrootsten zoals Merckx, Indurain, Hinault, ... hebben er hun grote overwinningen op gebouwd. Maar ik maak me niet al te veel illusies. Veel zal afhangen van de kijkdichtheid en die is lager dan bij een bergetappe."

  Zou Remco Evenepoel de Ronde van Italië gewonnen hebben?

  Tao Geoghegan Hart ging met de eindzege in de Giro aan de haal. Volgens sommige waarnemers lag het niveau in die grote ronde niet bijzonder hoog. "De Giro koerst altijd op een lager niveau dan de Tour. Het is een beetje de Tour gedeeld door twee. Maar dat maakt die ronde ook zo interessant. De ploegen zijn minder sterk want de beste helpers gaan naar de Tour. Zo vallen de kopmannen sneller alleen en krijg je vaker een strijd van man tegen man. "

   

  "En als dan in het begin Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott nog wegvallen door corona en favoriet Geraint Thomas ook moet inpakken, dan krijg je helemaal een open en onverwachte strijd. Ik denk dat Jai Hindley en Geoghegan Hart zichzelf ontdekt hebben. Je zal maar Hart zijn en bij Ineos rijden. Daar krioelt het van de kopmannen die hoger ingeschat worden. Nog voor de wedstrijd begint, is hij daar al verplicht te knechten. Door omstandigheden heeft hij daar nu het kopmanschap afgedwongen, en met succes."

   

  Zonder zijn valpartij had Remco Evenpoel in de Ronde van Italië zijn eerste grote ronde gereden. Had hij die dan niet makkelijk kunnen winnen? "Die inschatting is een combinatie van een gevoelsmatige indruk en feiten. En wat zijn de feiten? In de Ronde van Burgos heeft hij bewezen dat hij kan klimmen, dat hij een bergrit met aankomst bovenop kan winnen. En in het tijdrijden kent hij naast Ganna zijn gelijke niet. Dus ja, wat mij betreft had hij de Giro kunnen winnen. Ik schat Evenepoel hoger in dan Hart, Hindley en Kelderman. Maar of hij ook gewonnen zou hebben, dat hangt ook van omstandigheden af."

   

  Michel Wuyts merkte ook nog iets anders op in de Giro. "Bepaalde renners winnen zo'n rittenkoers voor hun kopman. Zonder Rohan Dennis wint Hart de Giro waarschijnlijk niet. Die rijdt zich in een paar etappes gewoon fenomenaal te pletter."

  Zijn al deze nieuwe namen blijvers?

  De wielerfan maakte dit jaar kennis met heel wat nieuwe namen. Zijn dit blijvers? "Dat is nu de grote vraag. Dat is de uitdaging. Die renners moeten een plaats afdwingen aan de top en voor Hart begint het bijvoorbeeld al met het afdwingen van een nieuw en proper contract. Dat zal stevig onderhandelingswerk vragen en karakter. Hij moet zijn plaats opeisen in die groep."

   

  Naast Hart zijn er natuurlijk ook Hirschi, Pogacar, Hindley, ... "Voor mij is het verheugend dat ik dit mag meemaken. Dat ondernemende jongelui heel snel hun plaats innemen. Ze tonen ook een intelligente aanpak. De renners van 20, 21, 22 jaar bloeien nu al open naar een niveau waarvan we 10 jaar geleden gedacht hadden dat het niet mogelijk zou zijn." 

   

  "Nu zijn de verschillen nog relatief klein, maar als die jongens hun hoofd erbij houden, dan gaan die verschillen groter worden. Als Evenepoel de Evenepoel wordt waar we op hopen, dan gaan we over minuten spreken. Als Pogacar deze lijn doortrekt, zal dat ook zo zijn. Dat is logisch. Het secondespel dat we dit seizoen hebben gezien is eigen aan een overgangsperiode. Oude rakkers kwispelen nog na en willen hun rijk niet laten innemen, terwijl de anderen al met brute kracht de deur instampen."

  Met Evenepoel, Van Aert en eventueel Jasper Philipsen, ziet onze toekomst er heel fleurig uit

  "Zo'n generatie als nu, dat fenomeen zie je een keer om de tien jaar. En deze nieuwkomers zijn met zo veel en kunnen ook in de breedte veel aan. Marc Hirschi kan sprinten en klimmen en Wout van Aert, die wel al iets ouder is, die kan massasprinten winnen, tijdritten winnen, maar ook een bergetappe. Als hij zich niet moet opofferen dan wint hij in Orcières-Merlette. Hij is de meest complete renner van het ogenblik."


  "Dit is een van de rijkste periodes uit mijn carrière. Het is nog maar een begin en  het beste moet nog komen. We moeten in België ook niet te veel toppers hebben. Hoe meer, hoe liever, maar als je er drie hebt, kom je al ver. Met Evenepoel, Van Aert en eventueel Jasper Philipsen, ziet onze toekomst er heel fleurig uit."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend