Extra afspraken in Pro League: collectieve quarantaine, inhaalmatchen op Europese avonden

  Moeskroen is in onze competitie een van de zwaarste slachtoffers van het coronavirus.

  De Belgische voetbalclubs ondervinden steeds meer problemen om het coronavirus buiten de clubmuren te houden. Om het aantal besmettingen sneller onder controle te krijgen, heeft de Pro League nieuwe afspraken gemaakt.

  Voorlopig moesten enkel spelers of medewerkers die positief testten op het coronavirus in quarantaine. Desondanks verspreidde het virus zich bijvoorbeeld bij Moeskroen of Deinze nog altijd als een lopend vuurtje. Daarom treft de Pro League strengere maatregelen.

   

  Voortaan kunnen clubs - in samenspraak met de Pro League - beslissen om voor een aantal dagen in volledige lockdown te gaan, waarbij alle activiteiten op de club stilgelegd kunnen worden.

   

  De eerste club die gebruikmaakte van de nieuwe maatregel was Moeskroen. Tussen 29 oktober en 2 november gingen de Henegouwers collectief in quarantaine.

   

  Moeskroen werd de afgelopen weken fel getroffen door het coronavirus met zo'n 25 besmette spelers. De wedstrijden tegen Cercle Brugge en STVV werden uitgesteld. Ook de match van komend weekend tegen OHL gaat niet door. Deze week testten nog twaalf personen positief, onder wie zeven basisspelers.

  Spelen op Europese avonden, matchen op vrijdag én maandag in zelfde weekend

  Ook Waasland-Beveren, KV Mechelen, Deinze en RWDM zagen al wedstrijden uitgesteld worden door een hoog aantal besmettingen. Mogelijk volgen er nog een aantal ploegen de komende weken.

   

  Om ervoor te zorgen dat al die matchen ingehaald kunnen worden, besliste de Pro League dat er ook inhaalwedstrijden gepland kunnen worden op avonden met Europees voetbal.

   

  Omdat de UEFA nationale duels verbiedt op hetzelfde moment als een Europese wedstrijd, moet die aftrap wel al vroeg op de avond gegeven worden.

   

  De Pro League geeft ook de mogelijkheid om twee duels af te werken in het weekend, waarvan één op vrijdagavond en de andere op maandagavond.

   

  De Pro League heeft ook twee inhaaldata voorzien eind december en begin januari, mochten volledige speeldagen uitgesteld worden.