Vanderhaeghe zit niet op de bank tegen Beerschot na uitbarsting in derby

  Het Disciplinair Comité van de voetbalbond heeft Kortrijk-coach Yves Vanderhaeghe voor 3 matchen geschorst, waarvan 2 voorwaardelijk. Vanderhaeghe ging zijn boekje te buiten in de derby tegen Zulte Waregem.

  Vlak voor het einde van de wedstrijd tegen Zulte Waregem zag KV Kortrijk de gelijkmaker afgekeurd worden wegens buitenspel. Meteen daarop gaf de vierde official vier minuten extra tijd aan, tot ontsteltenis van Vanderhaeghe.

   

  De coach van KVK had op meer gehoopt en maakte dat in woord en gebaar duidelijk aan scheidsrechter De Cremer, die Vanderhaeghe voor zijn kritiek bestrafte met een gele kaart. Omdat de oefenmeester van de bezoekers bleef sakkeren op de ref werd hij meteen daarop met rood in de tribunes gestuurd. Uiteindelijk sleepte Kortrijk nog een punt uit de brand in de West-Vlaamse derby.

   

  Na de wedstrijd ging Vanderhaeghe in de kleedkamer van de scheidsrechter verhaal halen over zijn uitsluiting. Hij was het niet eens met de uitleg van De Cremer en ging de discussie aan, zowel over zijn rode kaart, het afgekeurde doelpunt als over de extra tijd. Wanneer Vanderhaeghe werd gevraagd om de kleedkamer te verlaten, snauwde hij De Cremer toe. "Je bent nog jong en je hebt geen persoonlijkheid", zou Vanderhaeghe gezegd hebben.

   

  Het Bondsparket vroeg twee speeldagen schorsing, ook omdat Vanderhaeghe niet aan zijn proefstuk toe is. Vanderhaeghe wierp op dat het zijn taak is om voor zijn team op te komen. Hij voelde zich onheus behandeld omdat er zo weinig extra tijd toegekend werd. Wellicht deed hij dat iets te luidruchtig, geeft Vanderhaeghe toe, maar het was volgens hem nooit onrespectvol.

   

  Het Disciplinair Comité verwees onder meer naar de voorbeeldfunctie van Vanderhaeghe, die terughoudender had moeten zijn. "Maar in plaats daarvan gebruikt hij zijn gezagspositie om toegang te krijgen tot de kleedkamer en kritiek te uiten", klinkt het in het vonnis. "Met zijn ongepaste houding zet hij extra druk op de scheidsrechter en verstoort hij het serene verloop van de match. Hij kan namelijk de gemoederen bij de spelers daardoor ook ophitsen."

  Verslag van Zulte Waregem-Kortrijk