Verslagen Offredo na verplicht pensioen: "Wie ben ik nog als mens?"

  Aanhoudende blessures dwingen Offredo tot een vervroegd wielerpensioen.

  Yoann Offredo (33) heeft zijn racefiets aan de haak gehangen. Een chronische enkelblessure zag de Fransman ertoe verplicht om op pensioen te gaan, iets waar hij erg mee worstelt: "Ik voel me depressief, al is dat in onze sport nog steeds een taboe."

  Een emotionele Offredo sprak openhartig over zijn afscheid met de Franse sportkrant L'Equipe. Dat afscheid komt er na aanhoudend blessureleed, dat hem al jaren achtervolgt. "Ik kon de mensen nog niet vertellen dat ik was gestopt, ik ben nog in de ontkenningsfase", vertelt hij.

   

  Offredo liep in maart 2019 een zware enkelblessure op in de GP Denain, waarbij hij zelfs even plaatselijke verlamming opliep. Herstel verliep moeizaam en de Fransman haalde nooit opnieuw zijn oude niveau. De Omloop het Nieuwsblad van dit jaar was zijn laatste wedstrijd.

  "Meeste renners verschuilen zich achter hun emoties"

  "Ik heb vaak gehoord dat het is alsof een deeltje van je doodgaat, wanneer je stopt als profrenner", zegt een emotionele Offredo. "Voor mij klonk dat altijd abstract. Als renner zit je immers met je kop tussen je stuur. Ik wou er graag over spreken, maar zo veel echte vrienden heb ik niet in het peloton."


  Met zijn getuigenis snijdt Offredo een gevoelig onderwerp aan: depressie in de wielersport. Recent stopten ook al Marcel Kittel en Peter Kennaugh na mentale problemen. "Ik voel me depressief, maar de meeste renners verschuilen zich achter hun emoties", zegt Offredo.


  "Het blijft een taboe in de wielersport. Velen proberen de schijn hoog te houden. Ze willen hun emoties niet uitdrukken. Ik ben in de ochtend vaak droevig, omdat ik het contact met mijn emoties kwijtraak. Soms kan ik amper slaap vatten en word ik 's ochtends huilend wakker."


  "Ik was een renner. Ik hield van de pijn, ik hield van de koude. Als ik neergeslagen was, dan stond ik terug recht. Maar als mens, wie ben ik nu nog? Ik moet een nieuw doel vinden in mijn leven."

  Ik was een renner. Ik hield van de pijn, ik hield van de koude. Als ik neergeslagen was, dan stond ik terug recht. Maar als mens, wie ben ik nu nog?

  Offredo: wielerbelofte die het niet kon waarmaken

  Offredo werd prof in 2008 bij Française des Jeux. De aanvalslustige Fransman stond al snel bekend als talent in het voorjaarswerk, maar echt doorbreken zou nooit lukken.

   

  In 2011 reed hij zijn beste resultaten bij elkaar, met toptienplaatsen in Milaan-San Remo, Omloop het Nieuwsblad en de Bretagne Classic. Een jaar later liep hij tegen een schorsing aan, na onregelmatigheden in zijn whereabouts.

  Offredo in 2012 op de Paterberg, toen hij nog voor FDJ reed.