Bondscoach over prikjes ploegmanagers: "Stond niet veel verkeerd in interview"

  Iserbyt en Aerts zijn de Belgische troefkaarten op het EK in Rosmalen.

  Zaterdag en zondag staan de Europese titels bij de vrouwen en de mannen op het spel. Bij de mannen zijn Eli Iserbyt en Toon Aerts de favorieten en dat zorgde voor prikjes bij de ploegmanagers van de Belgische kopmannen. Bondscoach Sven Vanthourenhout: "We zijn dat wel al gewoon."

  Rosmalen, het decor van het EK veldrijden komend weekend, is geen onbekend terrein. Ook in 2018 werd het EK ginds al georganiseerd.

   

  "We hebben dus een beetje parcourskennis", vertelt bondscoach Sven Vanthourenhout.

   

  "Het parcours zal vrij snel en technisch zijn. Het leent er zich toe om er een snelle race van te maken. Het kan dus langer gesloten blijven en tactisch worden."

   

  Bij de mannen zijn Eli Iserbyt en Toon Aerts de speerpunten. Jurgen Mettepenningen, ploegmanager van Iserbyt, duwde het kopmanschap richting zijn poulain. Sven Nys, de sterke man achter Aerts, lachte de suggestie weg.

   

  "Het is al langer dan vandaag dat er in de aanloop naar een kampioenschap wat heisa gemaakt wordt", nuanceert de bondscoach. "Er wordt geprobeerd om commotie te creëren."

   

  "Ik heb het interview van Mettepenningen gelezen en daar stond niet veel verkeerd in. Hij mag zijn mening geven en komt op voor zijn renners, wat normaal is."

   

  "Hij sluit ook af met de zin dat het aan de bondscoach is om te oordelen. Daar was niet veel verkeerd aan, maar het is gebruikelijk dat het wordt opgepikt en dat men er iets mee doet. Dat zijn we wel al gewoon."

  "Iserbyt heeft me de voorbije weken verbaasd"

  De Belgische violen zullen wel gelijk gestemd moeten worden. "Normaal zonderen we ons enkele dagen voor zo'n kampioenschap af in ons hotel, maar door de covidperikelen moeten we dat iets meer beperken", legt de bondscoach in het veld uit.

   

  "Ik zal elke renner individueel spreken en collectief iets op poten zetten wat er voor zorgt dat we zondag de Belgische vlag kunnen optrekken en dat we dus de Europese titel kunnen meenemen naar huis."

   

  "Als enkele Belgen het onderling moeten uitvechten, dan is dat maar zo. Dat is alleen maar positief, want dan keren we met meerdere medailles naar huis."

   

  "En mochten andere renners ons iets in de weg leggen, dan is het onze verantwoordelijkheid om dat collectief te beantwoorden."

   

  Eli Iserbyt lijkt net iets sterker dan Toon Aerts, of niet? "De voorbije wedstrijden heeft Eli me verbaasd. Hij werd elke week een half procentje beter en de Koppenbergcross was de kers op de taart."

   

  "Met zijn gewicht en gestalte komt hij daar meer tot zijn recht, maar zijn zege bewijst dat hij echt wel top is en in alle omstandigheden kan winnen. Dat wil niet zeggen dat hij de trui op een schoteltje zal krijgen. Er zal concurrentie in en buiten ons kamp zijn."

   

  Is de belangrijkste buitenlandse concurrent Lars van der Haar? "Op kampioenschapsdagen kan hij dat procentje meer en hij heeft dat killersinstinct. We moeten van Lars af om te winnen."

  Ik zal elke renner individueel spreken en collectief iets op poten zetten wat er voor zorgt dat we zondag de Belgische vlag kunnen optrekken en dat we dus de Europese titel kunnen meenemen naar huis.

  Bondscoach Sven Vanthourenhout

  "Cant klinkt positiever, maar je mag niet verwachten dat ze meteen meedoet voor de titel"

  Bij de vrouwen oogt het Nederlandse blok oppermachtig. Sanne Cant is op zoek naar zichzelf.

   

  Sven Vanthourenhout: "Sanne heeft me gezegd dat ze zich de laatste dagen veel beter voelt. Na haar val in Gieten was ze lichamelijk niet 100 procent en de Koppenberg heeft ze wijselijk links laten liggen, ook om de komende weken die procentjes bij te krijgen."

   

  "Ze klinkt positiever en ik denk dat ze daar in geslaagd is. Je moet wel realistisch zijn en je mag niet verwachten dat ze meteen zal meestrijden voor de titel, maar het is belangrijk om weer in die goeie flow te geraken, wat het resultaat ook is. Ze moet lichtpunten zoeken en daar heb ik vertrouwen in."

   

  "We hebben ook Laura Verdonschot nog. Ze komt tekort om mee te doen met de Nederlandse vrouwen, maar ze is bezig aan een goeie reeks en het parcours in Rosmalen ligt haar. Ze kan er lang meedoen."