Armand Marchant is klaar voor skiseizoen (ondanks corona): "Ik voel me topfit"

  Armand Marchant kon zich geen betere voorbereiding wensen voor het nieuwe wereldbekerseizoen alpijnse ski, ondanks een coronabesmetting die hem een tiental dagen geleden even buiten strijd hield. Dat verklaarde onze landgenoot afkomstig uit Thimister tijdens een videogesprek.

  De 22-jarige Marchant opent zijn skiseizoen dit jaar met de wereldbekermanche op 21 december tijdens de slalom in het Italiaanse d'Alta Badia. Voordien gaat hij van 8 tot 25 november op stage in Zweden, waar hij aan een voorbereidingswedstrijd zal deelnemen.

   

  De enige smet op zijn voorbereiding is een coronabesmetting. "Ik kreeg de besmetting een tiental dagen geleden. Ik zat toen in Frankrijk, net toen we aan een stage begonnen in Tignes"

   

  "Ik had vooral maagklachten en ik was ontzettend moe. Ik ben toch een vijf à zestal dagen buiten strijd geweest, maar voel me volledig hersteld. Uiteindelijk heb ik nog drie dagen goed kunnen skiën in Tignes."

   

  "Volgens het protocol van de Internationale Ski Federatie (ISF) kunnen we acht weken testen vermijden als ik voldoende antistoffen heb ontwikkeld. Dat gaan we dan morgennamiddag via een bloedtest eens bekijken."

  "Verschil tussen goeie en slechte knie is steeds kleiner"

  Ondanks dat ongemak is Armand Marchant toch zeer tevreden over de voorbereiding. "Ik heb 40 à 50 dagen kunnen skiën sinds begin juni. Tijdens de lockdown heb ik veel fysieke trainingen kunnen doen."

   

  "Ik heb geen problemen met de rug en knie, alle lichten staan op groen en ik voel me topfit. Ik zou me eigenlijk geen betere voorbereiding kunnen wensen."

   

  In januari 2017 was de Belgische skiër slachtoffer van een zware valpartij, waarbij zijn knie en meniscus ernstige averij opliepen.

   

  Zeven operaties moest hij ondergaan. Over zijn linkerknie verduidelijkt Marchant: "We kunnen niet zeggen dat hij 100 procent oké is. Ik denk dat hij dat nooit meer zal zijn. Maar ik voel me toch steeds beter."

   

  "Het verschil tussen mijn "goede knie" en mijn "slechte knie" is steeds kleiner. Hij is steeds steviger aan het worden."

   

  "Vorig jaar kon ik bepaalde zaken niet doen, om mijn knie niet te veel te belasten. Dit jaar kan ik overal plankgas gaan. Dat helpt uiteraard mijn fysieke grenzen te verleggen", concludeert Marchant.

  Ik heb 40 à 50 dagen kunnen skiën sinds begin juni. Tijdens de lockdown heb ik veel fysieke trainingen kunnen doen.

  Armand Marchant