Opta Speler van de Maand: "Jaremtsjoek moest vorig seizoen al topschutter worden"

  Roman Jaremtsjoek wordt op 27 november 25 jaar.

  Iedere maand berekent statistiekenbureau Opta voor Sporza een Speler van de Maand op basis van zijn brede database aan matchgegevens. Voor de maand oktober rolde de naam van Roman Jaremtsjoek uit de computer. Wim De Coninck, die AA Gent op de voet volgt, is wat verrast.

  "Verrassend dat hij Speler van de Maand is"

  Naar het beeld van zijn seizoen beleefde AA Gent ook een wisselvallige maand oktober. De club pakte 6 op 12 punten (de match tegen Waasland-Beveren op 1 november wordt meegerekend omdat de 11e speeldag begon op 30 oktober). Gent incasseerde 9 goals, maar maakte er ook 12.

   

  Voor de helft van die 12 goals in 4 matchen was Roman Jaremtsjoek verantwoordelijk. Een indrukwekkend cijfer voor een spits. Met 6 goals is hij de meest trefzekere speler afgelopen maand en ook de enige speler in België die in oktober meer dan 3 goals maakte.

   

  "Zijn hattrick tegen Waasland-Beveren was erg knap. Jaremtsjoek kan als spits met links, rechts of het hoofd scoren. Maar dan nog vind ik het verrassend dat hij als Speler van de Maand werd gekozen", zegt Wim De Coninck.

   

  "De wedstrijd in Beveren geeft voor mij persoonlijk een vertekend beeld over de maand oktober omdat de Europese matchen niet worden meegerekend in deze verkiezing."

   

  "Jaremtsjoek scoorde zijn eerste hattrick in onze competitie tegen Waasland-Beveren, maar hij miste eigenlijk ook grote kansen. Hij had 5 of 6 goals kunnen maken. Waasland-Beveren legde hem ook echt niets in de weg."

  Speler

  Team

  Opta-Score

  Roman Jaremtsjoek

  AA Gent

  87.71

  Tarik Tissoudali

  Beerschot

  85.20

  Theo Bongonda

  Racing Genk

  77.81

  Jean-Luc Dompé

  Zulte Waregem

  75.89

  Ruud Vormer

  Club Brugge

  75.28

  "Neus voor goede positie, maar stappen zetten in afwerking"

  Dankzij 6 doelpunten in een maand tijd mengt Roman Jaremtsjoek zich wel in één klap in de topschuttersstand. Ebere Paul Onuachu (Racing Genk, 9 goals) en Raphael Holzhauser (Beerschot, 8 goals) staan voorlopig nog voor hem.

   

  Opta berekende dat Jaremtsjoek over het hele seizoen wel het beste cijfer heeft als het gaat om "expected goals", een cijfer dat weergeeft hoeveel goals verwacht kunnen worden op basis van de kansen die een speler worden aangeboden. Als hij dat aan kan houden, wenkt de topschutterstitel.

   

  De Coninck: "Jaremtsjoek heeft absoluut het potentieel om topschutter te worden. Eigenlijk vind ik dat hij dat vorig jaar al ruimschoots had moeten worden. Hij is snel, groot, tweevoetig, beweeglijk, kan een individuele actie maken en heeft een neus om op de goede plaats op te duiken."

   

  "Dat hadden ze bij Club Brugge ook door, want Club was blijkbaar geïnteresseerd in hem. Philippe Clement zal zijn potentieel hebben gezien en gedacht hebben dat hij Jaremtsjoek zou kunnen helpen bij die extra stap. Die extra stap is duidelijk afwerken."

   

  "Het valt op dat Jaremtsjoek heel vaak op de goede plek staat, maar hij moet nog grote stappen zetten bij het puur afwerken, zeker in één tijd. Zowel vorig jaar als dit jaar miste hij nog te veel kansen. Soms ook wel met wat pech."

   

  "Net als AA Gent kent Jaremtsjoek veel ups en downs. Ik blijf bij hem altijd achter met een dubbel gevoel. Het gevoel dat we het beste van hem nog niet hebben gezien. Om naar een grote club te gaan, moet hij mentaal stappen zetten.  Hij moet heel veel vertrouwen voelen."

  Speler

  Team

  Expected Goals

  Goals  

  Roman Jaremtsjoek

  KAA Gent

  6.7

  6

  Ebere Paul Onuachu

  KRC Genk

  5.8

  9

  Thomas Henry

  Oud-Heverlee Leuven

  5.1

  5

  Lukas Nmecha

  RSC Anderlecht

  5.1

  4

  Ilombe Mboyo

  KV Kortrijk

  4.6

  6

  Raphael Holzhauser

  Beerschot

  4.3

  8

  Jaremtsjoek scoort zijn eerste hattrick in België

  De heerlijke controle begin oktober

  Hoe gaat Opta te werk?

  Opta is een databedrijf dat niet enkel voor de Belgische competitie, maar ook van onder meer de Premier League en de Primera Division allerlei statistieken van spelers en clubs verzamelt.

   

  Door statistieken over onder meer balverlies, gecreëerde kansen, dribbels, overtredingen, schoten naast, succesvolle passes, tackles, balheroveringen of verloren duels te verzamelen komen ze tot een cijfer per speler. 

   

  Per positie wordt de wegingsfactor van deze categorieën apart bepaald voor elke speler en zo komt Opta tot 1 beoordelingscijfer per speler.