David Naert over Russisch dopingschandaal: "Verdediging klinkt weinig geloofwaardig"

  Wat wist het Russisch antidopingtribunaal?

  Deze week behandelt het Internationaal Sporttribunaal TAS het beroep van Rusland tegen de schorsing die het eind 2019 kreeg opgelegd door het Wereldantidopingagentschap WADA. Rusland had namelijk een database van het antidopinglab van Moskou gemanipuleerd en werd daarom onder meer uitgesloten van de Olympische Spelen in Tokio. Onze reporter David Naert geeft tekst en uitleg.

  Rusland 4 jaar niet welkom op grote sportevenementen

  Rusland bevindt zich al ruim 5 jaar in het oog van de storm. Onderzoeksjournalist Hajo Seppelt van de Duitse publieke omroep ARD onthulde dopingpraktijken in de Russische atletiek en later ook voor en tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. 

   

  Rusland werd toen al gestraft. Russische sporters mochten alleen als neutraal atleet deelnemen aan de Winterspelen 2018 in Pyeongchang, al waren ze toen toch met 168.

   

  Om volledig te worden gerehabiliteerd moest Rusland het WADA ook toegang verlenen tot de database van het antidopinglab in Moskou. Een eerste deadline werd gemist en toen het WADA toch toegang kreeg bleek al snel dat er met de gegevens was gesjoemeld.  

   

  Het verdict van het WADA in december 2019 was hard, maar logisch: Rusland wordt voor 4 jaar uitgesloten van alle grote sportevenementen: Tokio 2020, Peking 2022 en ook het WK voetbal 2022 in Qatar. 

   

  Russische sporters die kunnen aantonen dat ze met de dopingpraktijken niks te maken hadden kunnen wel nog een aanvraag doen om deel te nemen als neutraal atleet. Het land mag zelf ook 4 jaar lang geen mondiale sportevenementen organiseren.

  Op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang 3 jaar geleden waren toch 168 Russische atleten actief.

  Weinig geloofwaardige verdediging

  Het TAS behandelt het beroep van het Russisch antidopingagentschap Rusada achter gesloten deuren. Toch is het duidelijk wat de tactiek van Rusada zal zijn. Rusada zegt namelijk nooit iets te maken te hebben gehad met het antidopinglab van Moskou.

   

  Dat is een weinig geloofwaardige uitleg, want het was net een voorwaarde van het WADA om de data van dat lab te bezorgen om Rusada en Rusland in ere te herstellen.

   

  Rusland hamert ook op de rechten van de zuivere atleten en beweert dat het verleden een afgesloten hoofdstuk is.

   

  Moet Rusland dan toch nog gestraft worden? Die beslissing ligt in de handen van de 3 arbiters van het TAS.

  David Naert

  David Naert volgt het reilen en zeilen achter de schermen van de topsport op de voet.